Prva stalna razstava o netopirjih je odprta!

Le kateri dan bi bil bolj primeren kot petek, 13., za razdiranje predsodkov o netopirjih? 23. mednarodno noč netopirjev v KP Goričko je v letu 2019 popestrila slavnostna otvoritev prve stalne razstave o netopirjih v Sloveniji. Razstava je na ogled v nekdanji šoli v Kančevcih. Razstavo odlikuje celovita predstavitev netopirjev in njihovih življenjskih prostorov z izjemnim prikazom zvezdnega neba.

Na podstrešju nekdanje šole je eno od dveh znanih kotišč malega podkovnjaka na Goričkem. Netopirji se tu zadržujejo med aprilom in oktobrom. Za dolgoročno ohranjanje tega pomembnega kotišča je bil v okviru projekta Gorička krajina z lastnikom stavbe, Župnijo Kančevci, sklenjen dolgoročen dogovor o varstvu netopirjev. 

Otvoritev razstave so pospremili nagovori predstavnikov Javnega zavoda Krajinski park Goričko in Župnije Kančevci, predavanje prim. mag. Branislave Belović o škodljivih vplivih svetlobnega onesnaževanja na zdravlje ljudi ter strokovno vodenje po razstavi Monike Podgorelec iz Slovenskega društva za preučevanje in varstvo netopirjev. Opazovanje in prisluškovanje netopirjem s pomočjo ultrazvočnih detektorjev so v okolici šole izvajali še drugi člani društva, med njimi tudi trenutno vodilni poznavalec netopirjev v Sloveniji, Primož Presetnik. Del razstave je tudi monitor, na katerem je mogoče v živo spremljati netopirje v kleti in na podstrešju. 

Otvoritev razstave je pospremilo več kot 80 obiskovalcev z Goričkega in drugod, ki se je med vodenji in opazovanjem netopirjev družila ob domačih dobrotah goričkih ponudnikov in domačinov. V Javnem zavodu Krajinski park Goričko se zahvaljujemo za pomoč pri organizaciji dogodka Župniji Kančevci, še posebej patru Juriju Štravsu, Andreju Cifru, domačinom ter vsem, ki so na kakršenkoli način prispevali k dogodku.

Razstava je na ogled po dogovoru z Javnim zavodom Krajinski park Goričko Župnijo Kančevci ter na dneve odprtih vrat: 15. septembra 2019, 30. oktobra 2019 in 2. novembra 2019. Vabljeni, da jo obiščete! 

Zapis v Vestniku.