Zaključili z delavnicami prepoznavanja dnevnih metuljev

   M. Podletnik, 10. 7. 2024

V začetku julija smo v okviru projekta Bee(a)ware izvedli še zadnjo, osmo delavnico prepoznavanja dnevnih metuljev. Tokratna delavnica je bila malo drugačna od drugih, saj smo jo pričeli v središču za obiskovalce Medžimurske prirode »Med dvemi vodami« v Križovcu. Tam smo se udeleženci delavnice na kratko sprehodili skozi stalno razstavo o naravi območja med Muro in Dravo ter spoznali najbolj prepoznavne živalske in rastlinske vrste ter zgodovino tega območja, ki je slovelo po hrastovih logih.


Začetek razstave Med dvemi vodami je posvečen ljudem, ki so nekoč živeli z obmurskimi gozdovi    M. Podletnik 

Ogledu razstave je sledil vrhunec zadnje delavnice – izpit iz prepoznavanja dnevnih metuljev. Vsak udeleženec je pridobljeno znanje preveril z reševanjem izpita s kar 114 vprašanji. Vsi udeleženci smo pravilno identificirali vsaj več kot polovico metuljev, večina udeležencev je pravilno določila več kot 90 % primerkov. 


Preverjanje znanja s področja prepoznavanja dnevnih metuljev   M. Podletnik

Po zaključku kviza je sledilo še predavanja na temo prepoznavanja sorodnih vrst, ki jih lahko razlikujemo le na podlagi genitalij. Spoznali smo način priprave genitalij za pregled pod lupo ter spoznali, katere atribute razlikovanja moramo preveriti oz. izmeriti. Metoda določitve ozko sorodnih vrst zahteva precej natančnosti, izkušenj in opreme, vendar omogoča zagotovo določitev vrst.


Seznanitev postopka pregleda genitalij metuljev za določitev vrst   M. Podletnik

Zadnjo delavnico smo zaključili v grenko-sladkem vzdušju, saj smo bili kar malo žalostni, da se je naše druženje zaključilo, vendar zadovoljni, da smo vsi pridobili široko znanje ter spoznali nove znance.