Ogledi in vodenja

Grad Grad na Goričkem si posamezniki in družine lahko ogledate sami ali v spremstvu vodnika. Če se odločite za vodeni ogled, (vsaj 5 oseb) je potrebna predhodna najava.

Posamezniki in družine 

Največjo graščino v Sloveniji lahko raziskujete sami. Kaj vas čaka?  

  Urnik   Odpiralni čas in cenik tukaj
  Začetek ogleda   Središče za obiskovalce
  Pomoč   Zgibanka z načrtom gradu, zvočni vodič 
  Prostori za obisk     Etnološka zbirka, naravoslovna in zgodovinska razstava, viteška dvorana, kapela, klet, park 
  Najlepši pogled   Zgornje dvorišče 
  Za otroke   Otroški kotiček, igrala v grajskem parku, legenda o zmaju 
  Nekaj za s sabo   Grajska trgovinica skriva zaklade ponudba 
  Obiščite še   Doživljajski park Vulkanija - skupna vstopnica
  NOVO!!!   Raziskujte grad in poiščite skrivnostnega prebivalca gradu 

 

Ogled gradu začnite v Središču za obiskovalce, kjer dobite letak z načrtom gradu ter zvočne vodiče. Vodili vas bodo po prostorih in zanimivih točkah na dvorišču gradu. Po ogledu se sprehodite po grajskem parku in uživajte v senci stoletnih dreves.

Pri samostojnem ogledu gradu vam bo v pomoč zgibanka s kratko zgodovino gradu in pregledom prostorov. Dobite jo ob plačilu vstopnine v Središču za obiskovalce. Sprehodite se lahko skozi razstavne prostore, etnološke delavnice, naravoslovne prostore, kapelo s predprostorom. Zgornje dvorišče ponuja pogled na celoten kompleks in očara z velikostjo. Sprehodite se po grajskem parku, ki z mogočno senco tulipanovcev, rdečih bukev in platan nudi prostor za sprostitev.

Predvsem najmlajšim obiskovalcem domišljijo buri legenda o zmaju Kaču, ki vas čaka v enem od prostorov. V črni kuhinji je pripravljen otroški kotiček s pobarvankami in igrami za samostojno zabavo. V grajskem parku so igrala, ki v senci stoletnih dreves nudijo igro in zabavo. 

Mladim in mladim po srcu je namnjeno raziskovanje gradu in iskanje skrivnostnega prebivalca. V središču za obiskovalce ob plačilu vstopnine povprašajte po skrivnostnem zemljevidu, ki vas bo pripeljal do sedmih izzivov. Pravilne rešitve  vam bodo razkrile skrivnostnega prebivalca gradu in vas pripeljale do mini-nagrade. 

Ogled gradu lahko nadaljujete v okolici gradu in obiščete Doživljajski park Vulkanija. V Središču za obiskovalce na gradu so na voljo skupne vstopnice. Vstopnice... Po potovanju v zgodovino potujte še v središče Zemlje s krtkom Olijem. V Lednarjevi domačiji si oglejte geološko razstavo.

Za individualne oglede priporočamo zvočne vodiče, ki so opremljeni z opisi 26 prostorov, razstav, legendo in drugimi zanimivostmi na gradu. Zapisi so pripravljeni v slovenskem, nemškem, angleškem in madžarskem jeziku. V pomoč vam bo karta z označenimi točkami in osnovnimi informacijami. Uporaba zvočnih vodičev je brezplačna.  

Vodeni ogledi za skupine 

 Urnik                                 Odpiralni čas in cenik najdete tukaj 
 Pred obiskom   Najavite skupino vodniki@goricko.info 
 Začetek vodenja   Središče za obiskovalce 
 Trajanje vodenja   1,5 h 
 Potek vodenja   Ogled razstav in prostorov, ogled filma, zanimive zgodbe, ki jih pozna le vodnik  
 Jeziki   Slovenščina, nemščina, angleščina 
 Nekaj za s sabo   Grajska trgovinica ponuja zaklade ponudba
 Obiščite še   Doživljajski park Vulkanija - skupna vstopnica 

Vodnik najavljeno skupino počaka pred Središčem za obiskovalce. Ogled filma o Goričkem, občasnih in stalnih razstav ter prostorov ob zanimivih zgodbah iz preteklosti, mine kot bi mignil.  Za konec sledi obisk Središča za obiskovalce z dobro založeno grajsko trgovinico. 

Vodenja izvajamo v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku. Potrebna je najava skupin. Cenik vstopnic. Skupine si grad ogledajo v spremstvu vodnika, ki pozna najzanimivejše dele gradu in zgodbe iz življenja nekdanjih prebivalcev.

Ogled v skupini traja 1,5 ure. Obiskovalci si ogledajo film o Goričkem, stalne in občasne razstave. Obvezen je postanek na zgornjem grajskem dvorišču, kjer blagodejne zemeljske energije obiskovalcem povrnejo moči za sprehod po največjem gradu daleč naokoli. Ogled se zaključi z obiskom Središča za obiskovalce. Tam je na voljo promocijski material ter izdelki mojstrov domače obrti in dejavnosti. Obiskovalci se lahko tudi osvežijo z napitki ali sladoledom.

Vodeni ogledi in delavnice za šolske skupine 

 Urnik
  Odpiralni čas in cenik najdete tukaj 
 Pred obiskom   Najavite skupino in izberite vodenje: vodniki@goricko.info 
 Začetek vodenja   Središče za obiskovalce  
 Trajanje vodenja   1,5 h 
 Klasično vodenje   Ogled razstav in prostorov, ogled filma, zanimive zgodbe, ki jih pozna le vodnik 
 Doživljajsko vodenje   1.-5. razred, raziskovanje gradu z zmajem Kačem, 1,5 h 
 Ustvarjalne delavnice   Izdelava zgibanke o zmaju 
 Tehnični dan   Tkanje ali lončarjenje 
 Naravoslovni dan   Gozd, vode, ptice ali geološki zakladi v KP Goričko 
 Nekaj za s sabo   Grajska trgovinica 
 Obiščite še   Doživljajski park Vulkanija - skupna vstopnica 

 

Na gradu Grad ponujamo vodenja po gradu za šolske skupine, ki jih lahko dopolnite s tehničnimi in naravoslovnimi aktivnostmi. Izbirate lahko med ustvarjanjem zgibane knjižice, ročnim tkanjem ali lončarjenjem. 
Vodenja za šolske in vrtčevske skupine so prilagojena najmlajšim obiskovalcem in jih popeljejo v zgodovino v obliki zgodbic in igric. Vsebino in trajanje posameznega vodenja prilagodimo starostni stopnji učencev, učnim načrtom in času, ki ga ima skupina na voljo. Delavnice potekajo na gradu Grad in v grajskem parku. Naravoslovni dnevi potekajo na celotnem območju Krajinskega parka Goričko v dogovoru s skupino.  

Raziskovanje gradu z zmajem Kačem - doživljajsko vodenje
Grad Grad in grajski park lahko doživite na igriv in zanimiv način. Pri ogledu vas bo spremljal zmaj Kač in z vami reševal spretnostne in miselne izzive. Med igrivim odkrivanjem gradu udeleženci spoznajo živalske in rastlinske vrste v Krajinskem parku Goričko, kulturne posebnosti območja in skrivnostnega zmaja Kača. Legenda o zmaju s čudežno zlato krono pripoveduje o življenju na gradu in pogumnem konjarju.

Ustvarjalna delavnica - izdelovanja zgibanke o zmaju Kaču
Pripoved o zmaju Kaču je še posebej zanimiva, če jo ujamemo v prav posebno zgibano knjižico. Po pripovedi o zmaju Kaču in zlati kroni se posvetimo glavnim osebam in dogajanju v zgodbi. Knjižico oblikujemo v treh sklopih v tehniki zgibanja. V knjižici oživijo graščak, grofica, dvorna gospoda, zmaj Kač, konjar in zlata krona. Učenci izdelajo svojo prvo knjigo, ki jo lahko dopolnijo z besedilom in liki iz zgodbe. Delavnica je lahko del tehničnega dneva. 

       Trajanje     Cena /učenca
Doživljajsko vodenje v gradu, grajskem parku ali v KPG/osebo   2 šol. uri   3,00 EUR

Tehnični dnevi na gradu Grad
Ogled gradu Grad lahko dopolnite z delavnico, v kateri boste podrobneje spoznali domače obrti ali se preizkusili v izdelavi zgibanke. Po ogledu ene od rokodelskih delavnic: kolarstva, kovaštva, žganjekuhe, zeliščarstva, lončarstva in tkanja priporočamo: delavnico ročnega tkanja ali delavnico lončarjenja.

Delavnica ročnega tkanja

V tkalski delavnici učenci spoznajo pripomočke za izdelavo platna in se sami preizkusijo v tkanju na statvah. Izdelajo tkan izdelek na priročnih statvah. V tkalski delavnici učenci spoznajo:

  • naravne materiale, ki so jih uporabljali na Goričkem za izdelavo oblačil, 
  • naravne materiale, ki so jih uporabljali drugod po Sloveniji za izdelavo oblačil, 
  • pripomočke, ki se uporabljajo pri pridelavi in predelavi lanu,
  • lastnosti blaga iz čistega lanu in mešanico lanu in bombaža, 
  • pripomočke pri pripravi preje za tkanje in
  • postopek tkanja na ročnih statvah, ki ga sami preizkusijo.

Pred izdelavo samostojnega izdelka spoznajo še različne tipe vezave (blago, panama, kepler, atlas). Izdelek - zapestnico izdelajo na priročnih statvah v vezavi platno. Aktivnost se sklada z učnim načrtom pouka gospodinjstva v 5. razredu. 

  Trajanje:              2 šolski uri                     
  Cena na učenca:   izdelava zapestnice: 3,00 EUR

Delavnica lončarjenja

V lončarski delavnici učenci spoznajo tradicionalno domačo obrt na Goričkem. Spoznajo pripomočke in izdelke, kot so jih uporabljali in izdelovali lončarji v preteklosti. Lončarska vretena na nožni pogon so zamenjala vretena, ki jih poganja elektrika. Oblikovanje gline ostaja enako zahtevno, kot je bilo nekoč. Lončarsko delavnico vodi lončar Zelko. 

V lončarski delavnici učenci:

  • spoznajo tradicionalno domačo obrt, 
  • spoznajo pripomočke v lončarski delavnici,
  • spoznajo delo lončarja od priprave gline do dela na vretenu,
  • prosto oblikovanje gline in
  • oblikovanje gline na vretenu.

Trajanje: 2 šolski uri 
Cena po predhodnem dogovoru z lončarjem.    

Naravoslovni dnevi 
Naravoslovni dnevi v Krajinskem parku Goričko so namenjeni osnovnošolskim in srednješolskim skupinam. V naravi in naravoslovnih sobah na gradu Grad: Kukavica, Upkaš in Vidra, učenci aktivno dopolnjujejo in poglabljajo znanje, ki ga pridobijo med poukom. Spoznavajo nove metode in tehnike raziskovalnega dela in kritično pristopijo k problematiki na terenu. Aktivno opazujejo, spoznavajo in doživljajo določeno življenjsko okolje ter spoznavajo sobivanje človeka z naravo. Cilj, ki ga zasledujemo v Javnem zavodu Krajinski park Goričko, je pozitiven odnos do narave in okolja, v katerem živimo.

Izbirate lahko med vsebinskimi sklopi:
GOZDOVI
STOJEČE, TEKOČE VODE IN MOKRIŠČA
TRAVNIKI
OPAZOVANJE PTIC

Po predhodnem dogovoru lahko združite več vsebinskih sklopov. Vsi učenci dobijo delovne liste in pripomočke, ki jih potrebujejo pri delu. Preden se podate v naravo, ne pozabite na ustrezno obutev in obleko ter zaščito pred klopi in soncem.

Trajanje: 3 šolske ure
Cena na učenca: 3,00 EUR

Trajanje: 5 šolskih ur
Cena na učenca: 4,00 EUR

Več informacij za naravoslovne dneve: Kristjan Malačič,
E kristjan.malacic@goricko.info, T 041 670 956