Ponudba za obiskovalce na gradu Grad

Za nepozaben obisk gradu Grad za vas pripravljamo vodene oglede, posebne programe za šolske skupine ter dogodke skozi celo leto. Naša grajska trgovinica je bogato založena z izdelki imetnikov kolektivne blagovne znamke Krajinski park Goričko, spominki in literaturo. 

Individualni ogled gradu
V središču za obiskovalce je na voljo zgibanka s kratko zgodovino gradu in pregledom prostorov, ki so na ogled. Sprehodite se lahko skozi razstavne prostore, etnološke delavnice, naravoslovne prostore, kapelo s predprostorom. Zgornje dvorišče ponuja pogled na celoten kompleks in očara z velikostjo. Sprehodite se po grajskem parku, ki z mogočno senco tulipanovcev, rdečih bukev in platan nudi prostor za sprostitev.


Foto: J. Gantar

Zvočni vodiči 
Za individualne oglede priporočamo zvočne vodiče, ki so opremljeni z opisi 26 prostorov, razstav, legende in drugih zanimivosti na gradu. Zapisi so pripravljeni v slovenskem, nemškem, angleškem in madžarskem jeziku. 


Foto: T. Koltai

Voden ogled za skupine
Skupine si grad ogledajo v spremstvu vodnika, ki pozna najzanimivejše dele gradu in zgodbe iz življenja nekdanjih prebivalcev. Ogled v skupini traja 1,5 ure in vključuje ogled filma o Goričkem, vodenje po stalnih in občasnih razstavah ter obisk Središča za obiskovalce. Vodenja izvajamo v slovenskem, nemškem, angleškem in madžarskem jeziku. 

Ponudba za družine
Predvsem najmlajšim obiskovalcem domišljijo buri legenda o zmaju Kaču, ki vas čaka v enem od prostorov. V črni kuhinji je pripravljen otroški kotiček z pobarvankami in igrami za samostojno zabavo. V grajskem parku so igrala, ki v senci stoletnih dreves nudijo igro in zabavo. V gradu lahko prenočite v eni od štirih grajskih spalnic.

Ponudba za šolske skupine
Za šolarje ponujamo posebna vodenja, ki na doživet način učence popeljejo v preteklost in svet legend. Več… 

Prostori za naravo 
Obiskovalcu ponujajo strnjeno predstavitev pestre naravne dediščine mozaične kulturne krajine, ki se kot Krajinski park Goričko povezuje v Trideželni park Goričko-Raab-Őrség. Razstavni prostori Kukavica, Upkaš in Vidra predstavljajo najbolj prepoznavne živalske in rastlinske vrste ter zanje značilna življenjska okolja. Vrste območja Natura 2000 Goričko, visokodebelni travniški sadovnjaki ter gorički vodotoki so v njih predstavljeni kot preplet stoletnega sobivanja človeka z naravnim okoljem in predstavljeni v obliki modelov, fotografij in filmov. Samostojno ali v spremstvu vodnika obiskovalci raziskujejo življenje smrdokavre (upkaša), sadne sorte in pripomočke za delov v sadovnjakih, spoznavajo življenje v in ob vodi, ter spoznajo najbolj skrivnostne prebivalce gradu – netopirje. 


Foto: Č. Slavec

Grajska trgovinica 
V središču za obiskovalce je manjša trgovinica v kateri so zbrani izdelki, ki so vključeni v kolektivno blagovno znamko Goričko. Pri nas dobite kakovostno bučno olje, sadne sokove in marmelade, žganja, vina, čokolade, semenke, medenjake...  Dopolnjujejo jih drugi rokodelski izdelki, osvežilne pijače in sladoled. V grajski vinoteki ponujamo najboljša vina lokalnih vinogradnikov. 

Ponudba rokodelskih izdelkov, pridelkov in izdelkov kmetij ter drugih dobrot tukaj.

Ponudba promocijski izdelkov, literature, zgoščenk in zemljevidov v naši trgovinici tukaj.

Seznam vinarjev in vin iz naše ponudbe najdete tukaj. 


Foto: T. Jeseničnik  

Informacije o zanimivostih naravne in kulturne dediščine
Raziskovanje krajinskega parka bo lažje s pomočjo zemljevida, na katerem so zbrane informacije, ki jih potrebuje vsak popotnik. V središču vas čakajo informacije o turistični ponudbi Pomurja, Južne Gradiščanske v Avstriji in Slovenskega Porabja, skratka Trideželnega parka Goričko-Raab-Őrség. Različni tematski vodniki, strokovna in leposlovna literatura ter vabila na dogodke in informacije ponudnikov so na voljo v različnih jezikih.

Izposoja treking koles
Za nadaljevanje raziskovanja okolice gradu in Goričkega je za obiskovalce na voljo 10 treking koles za brezplačno izposojo. Izposodite si lahko 4 moška kolesa (17˝ in 21˝po enega in dva 19˝) ter 6 ženskih koles (trije velikosti 17˝in trije 19˝). Za varno vožnjo vzemite s seboj svoje čelade.

Naj bo odkrivanje gradu Grad in Goričkega nepozabno doživetje!

Na zemljevidu.

top

X

Iščemo NAJ travniški sadovnjak

v Krajinskem parku Goričko 2020