Sirarna Gorički raj

Kmečka sirarna "Gorički raj", d.o.o.
Ratkovci 20 a
9207 Prosenjakovci

M: +386 (0)31 777 436, +386 (0)30 681 886
E: valentina.seruga.lazarovski@gmail.com
W: www.goricki-sir.si

V mesecu juliju 2010 je v prostorih gasilskega doma v Ratkovcih začela obratovati prva kmečka sirarna na Goričkem. Z njo želimo v Krajinskem parku Goričko ohraniti in vzpodbuditi živinorejske kmetije k ohranjanju tradicije krmljenja živali s senom in pašo. S projektom Krajina v harmoniji želimo ohraniti travnike kot pomembno življenjsko okolje metuljev in drugih opraševalcev, ki so pomembni pri pridelavi hrane brez uporabe kemičnih sredstev in mineralnih gnojil.

Mleko drobnice (ovce in koze) in krav se s pomočjo opreme, ki je v lasti Javnega zavoda Krajinski park Goričko, predeluje v sire, kot končne produkte. Siri so tako dobrodošla popestritev kulinarične ponudbe na Goričkem in širše. Kupci z nakupom tako podpirajo ohranjanje krajine in razvoj za Goričko ne-tradicionalnih produktov.

S sirarno upravlja Valentina Šeruga Lazarovski, in nudi več vrst mlečnih produktov in sicer: mehke sire iz ovčjega, kozjega in kravjega mleka (v zimskem času samo kravjega), poltrde sire, jogurt, kislo smetano, skuto, albuminsko skuto, sirotko. 

Sonji Mauko, Gorički raj d.o.o., se podeli pravica do uporabe kolektivne blagovne znamke »Krajinski park Goričko« za proizvodnjo mlečnih izdelkov.

    top