Rotunda sv. Nikolaja v Selu

Rotunda sv. Nikolaja in Device Marije je kakor čudovit biser romanske arhitekture in gotskega stenskega slikarstva položene v dolino Kobiljanskega potoka, opisuje dr. Janez Balažic v vodniku Goričko, na zelenem otoku presahlega morja (UŠF, Petanjci 2008) in pravi: " Po sijajni zasnovi, ki kaže na sorodne arhitekturne rešitve v širšem podonavskem prostoru, je utegnila pod visokim patricijskim patronatom nastati na začetku 13. stoletja".
Zgrajena je iz opeke, zunanjščino imenitno razčlenjujejo talni zidec iz vulkanskega tufa od Grada, ritmično razporejene lizene, slikovit podstrešni venec ter stožčasta skodlasta streha. Njen umetnostnozgodovinski pomen dvigajo še kakovostne slikarije na temo pasijona, nastale v začetku 15. stoletja izpod rok slikarja, ki je izhajal iz t. i. »gornještajerske vojvodske delavnice«. Majhno okroglo svetišče v vasici Selo na zarobju vzhodnega Goričkega ima med prekmurskimi umetnostnimi spomeniki prav posebno mesto. Rotunda v Selu   M. Podletnik

Legenda pravi, da naj bi cerkev sprva pripadala templjarjem. Vstop v rotundo simbolično označuje Kristusov prihod v Jeruzalem, kar je posebno doživetje za obiskovalce spomenika. Ob rotundi stoji lesen zvonik.
V neposredni bližini sta parkirišče in manjši Turistično informativni center, kjer je na voljo več informacij o rotundi in o zanimivostih v bližini. Odpiralni čas in cenik.

Prestol milosti    S. Dešnik

Freske so bile v letu 2018 in 2019 restavrirane. Rotunda stoji na travniku, ki je zanimiv spomladi in zgodaj poleti, ko na njem zacvetijo kukavice, trave in travniške cvetice. Virtualna predstavitev je na spletu tukaj


Travnik v cvetju (2019)   S. Dešnik