Svetovni dan Zemlje z dijaki SPTŠ

  S. Dešnik, 19. 4. 2024
Pomembna naloga zaposlenih v Javnem zavodu je ozaveščanje o ohranjanju narave in varstvu okolja vseh ciljnih skupin, še zlastih mladih, ki bodo po končanem šolanju postali mojstri v svojem poklicu in gospodarji v naši domovini. Z veseljem smo se odzvali vabilu profesorice Tatjane Vuković iz Srednje poklicne in tehniške šole v Murski Soboti in povedli dijake pred svetovnim dnevom Zemlje po soboškem mestno-grajskem parku. Med njimi je bilo kar nekaj Goričancev.
 


Predstavili smo jim poklic krajinskega arhitekta in delo v Krajinskem parku Goričko. Izrazili smo zaskrbljenost strokovnjakov, ki se ukvarjamo z ohranjanjem narave in okolja in opozorili na nujnost zmanjšanja rabe naravnih virov. To lahko storimo z varčevanjem, s ponovno uporabo in souporabo v krožnem gospodarstvu. Imamo samo en planet z omejenimi zalogami naravnih virov. Med sprehodom skozi grajski park smo se pogovarjali o drevesih in o tem, kako je oblikovana narava, nujni potrebi javnih zelenih površin v mestu in o tem, da če bo vsak med nami spremenil svoje življenjske navade, se lahko nadejamo izboljšanja stanja.
 

Med sprehodm s prvo skupino je druga skupina ustvarjala z Majo v MIKK Murska Sobota svetila iz rabljenih plastenk za pivo in nato še obnovo rabljenih majic z odtisi vzorcev jaškov komunalne infrastrukture na njih.
Od šole smo prejeli povezavo na sporočilo, kjer so vidni rezultati njihovega ustvarjanja.