Rože iz krep papirja

 N. Moršič, 18. 3. 2024 

Izdelovanje papirnatih rož je veščina oblikovanja različnih vrst papirja v izdelke, ki posnemajo naravno podobo različnih rož. Uporabljajo se ob različnih prazničnih priložnostih ali kot okrasje prostorov.

Papirnate rože so v preteklosti izdelovali iz različnih vrst papirja in žičnatih opor. Posamezne dele rastline so izrezali s škarjami ali posebnimi sekači in jih tudi barvali. Obstojnost so dosegli z namakanjem v vosek. Rože iz papirja so nadomestile rezano cvetje v jesenskem in zimskem času. Uporabljali so jih za izdelavo šopkov ob različnih prazničnih priložnostih: od porok do žalnih aranžmajev.

Do danes se je ohranilo izdelovanje rož iz krep papirja. Lastnosti krep papirja so primerne za poustvarjanje različnih rož, saj se ga da prepogibati, sukati, rezati, raztegovati … V preteklosti se je znanje izdelovanja papirnatih rož prenašalo iz roda v rod. Danes lahko navodila za izdelovanje najdemo v knjigah in na spletu. Najlažje pa se te spretnosti naučimo na delavnicah, kot je bila v soboto, 16. marca 2014, na gradu Grad. V Javnem zavodu Krajinski park Goričko smo delavnico pripravili v sodelovanju s Pomurskim muzejem. 


Udeleženci delavnice so spoznali različne tehnike izdelave papirnatih rož   S. Dešnik 

Z udeleženci delavnice so svoje dolgoletne izkušnje delile članice muzejske skupine Rožica iz Murske Sobote, članice Društva žena Kukeč in gospe Iluški Dončec iz Porabja. Na delavnici so mojstrice prikazale izdelovanje različnih vrst cvetja, izmenjale izkušnje in udeležence delavnice navdušile z izjemnimi izdelki. Izpopolnjene tehnike, estetski izgled izdelkov in dobra volja so zagotovo prispevale k temu, da izdelovanje rož iz papirja ne bo pozabljeno.

Hvala vsem izdelovalkam za čas in znanje, ki so ga delile z nami.