Pohod in župnijske koline

Sobota, 20. januarja 2023
Župnišče v Markovcih

Župnija Markovci organizira tradicionalne župnijske koline. Tudi letos pripravljajo na ta dan tudi pohod. Začel se bo ob 9:00 izpred župnišča v Markovcih. Pohodniki bodo šli v smeri Čepinec proti graničarskemu muzeju, ki si ga bodo pohodniki lahko ogledali, nato pa bodo nadaljevali pot do razglednega stolpa na Verici na Madžarskem. Od tam jih bo pot vodila skozi gozd in po obronkih vasi nazaj na župnišče. Tam se bodo ob 12:00 začel kulinarični del župnijskih kolin.

Idejo zanje je župnik Dejan Horvat dobil pred leti, ko so moški v Čepincih imeli kuharski tečaj. Začetna ideja je bila, da bi kupili eno svinjo in bi v okviru kuharskega tečaja priredili koline. Skuhali so bujto repo, kislo zelje, klobase, pečenko … Nato so si rekli, da kruha ne bodo pekli in so za to zadolžili ženske. In tako so dejansko nastale župnijske koline.

Vrata na župnijske koline so odprta vsem. Tudi koline so nastale z enega razloga, torej ohranjaje tradicije in da v hiši ostane nekaj mesa za velikonočni zajtrk. Pride pa tudi veliko ljudi od drugod in faranom ta dogodek kar nekaj pomeni. Na kolinah bodo postregli s prekmurskimi dobrotami, značilnimi za koline.

Vabljeni!