Obiskali so nas predstavniki Mreže šol Biosfernega rezervata Mura- Drava-Donava

 M. Podletnik, 17. 7. 2023

V začetku julija so Krajinski park Goričko obiskali predstavniki Skupnosti šol Biosfernega rezervata Mura-Drava-Donava s področja Medžimurske županije na Hrvaškem. Ravnatelje in učitelje so spremljali sodelavci Javnega zavoda Medžimurska priroda, ki je upravljavec Regijskega parka Mura – Drava. Medžimurska priroda je pobudnik mreženja vseh osnovnih šol na področju Medžimurske županije s ciljem izboljšati kvaliteto izobraževanja otrok in mladih na področju varstva narave. Gostitelj študijskega izleta je bil Javni zavod Krajinski park Goričko.


Udeleženci študijskega izleta v Kančevcih   Roberta Radović

Udeleženci študijskega izleta so si najprej ogledali prvo stalno razstavo o netopirjih v Sloveniji »PreŽiveti z netopirji« v Kančevcih. Kot so povedali udeleženci izleta, je prvi vtis gotovo »Mala zgradba, a velika zgodba«, saj so bili udeleženci navdušeni tako nad razstavo kot številnimi zanimivimi dejstvi o netopirjih.


Pri Tetajni kostanju   Mojca Podletnik

Po ogledu razstave so udeleženci izleta obiskali 700 let star Tetajni kostanj v Križevcih na Goričkem. Ta obisk ni bil poseben le zaradi izjemnosti drevesa, temveč tudi zaradi dejstva, da raste v kraju, ki je po imenu soroden kraju v Medžimurju, kjer ima sedež uprava regijskega parka – v Križovcu pri Murskem Središču. Na sedežu Krajinskega parka Goričko pri Gradu je sledila predstavitev aktivnosti, ki jih že vrsto let za šole na območju Krajinskega parka Goričko izvaja in pripravlja JZ KPG. Predstavitev vseh aktivnosti je pospremila izmenjava izkušenj in vprašanj med izvajalci aktivnosti in predstavniki šol. Zaključek uradnega dela je pospremil dogovor o nadaljnjem sodelovanju med obema zavarovanima območjema narave v prihodnjem šolskem letu.


Nataša Moršič predstavlja aktivnosti za šole na Goričkem  Mojca Podletnik

Po kratkem ogledu največjega gradu v Sloveniji so se udeleženci študijskega izleta odpravili še na obisk Doživljajskega parka Vulkanija.