Bela štorklja Adrijano ponovno v naravi

  G. Domanjko
14. 6. 2023

Smiljana Nabergoj iz Veterinarstva Nabergoj v Moravskih Toplicah že več let skrbi za ranjene in poškodovane bele štorklje. Pa ne zato, da bi za to dobila plačilo, ampak ker jih ima zelo rada in jim želi na vsak način pomagati. Ljudje iz severovzhodne Slovenije to vedo, zato se vsako leto obračajo nanjo, ko naletijo na obnemogle bele štorklje. 


Štrk Adrijano in njegovo novo domovanje   G. Domanjko

Tako je bilo tudi lansko leto, ko so ji iz Maribora znanci pripeljali štorkljo. Niti eno leto stara štorklja, izležena v bližini Ptuja, ni bila sposobna leteti. Imela je umazana krila in perje polepljeno z neznano snovjo. Potem, ko so jo pri Nabergojevih temeljito očistili, so jo spustili v okolico. Štorklja ni odletela daleč, ampak se je začela sprehajati po parkiriščih ob bližnjih hotelih v Moravskih Toplicah. Ljudje so ji pretirano nastavljali hrano, zato se je preveč udomačila in čez zimo ostala pri Nabergojevih.

Z namenom, da omenjena bela štorklja v jeseni z drugimi štorkljami odleti v Afriko, smo zaposleni v Javnem zavodu Krajinski park Goričko skupaj s Smiljano Nabergoj pripravili načrt ponovne vrnitve bele štorklje v naravo, kamor tudi spada. Pozimi smo izdelali gnezdo iz suhih vej iz vinograda. Gnezdo so zaposleni na Elektro Maribor marca namestili na že obstoječ gnezdilni podstavek v Adrijancih. 12. junija smo belo štorkljo iz Moravskih Toplic odpeljali v Adrijance in jo spustili ob hiši družine Balek, v neposredni bližini nameščenega  štorkljinega gnezda. Vsi si želimo, da štorklja sprejme obstoječo prazno gnezdo in se do avgusta sama navadi iskati hrano. Po potrebi ji bodo člani družine Balek Kežmah, ki so ji nadeli ime Adrijano, nastavljali koščke piščančjega mesa. Ob izpustitvi je štorklja z zamahovanjem kril začela trenirati polete. Poletela je komaj zvečer, ko si je na njivi, približno 150 m stran od gnezda, začela iskati hrano. Naslednji dan pa je hrano iskala že na travniku in v bližini sosednje mlake.

Kako se bo zgodba z belo štorkljo Adrijanom nadaljevala, bomo poročali v naslednjih mesecih.