Pohod Trideželnega parka Goričko-Raab-Őrség

 M. Horvat

Ob Svetovnem dnevu Zemlje, ki ga vsako leto obeležujemo 22. aprila, je Javni zavod Krajinski park Goričko v sodelovanju s Planinskim društvom Goričko-Tromeja v nedeljo, 23. aprila 2023, organiziral pohod Trideželnega parka Goričko-Raab-Őrség, ki je potekal po krožni poti Grad-Gornji Slaveči-Dolnji Slaveči-Grad.


Pohodniki pri Okrepčevalnici Rak    M. Horvat

Ob lepem sončnem jutru se nas je na grajskem dvorišču zbralo čez 60 pohodnikov, ki smo se po uvodnih besedah direktorice Javnega zavoda KP Goričko Stanislave Dešnik in predsednice Planinskega društva Goričko-Tromeja Jasmine Šinko ter tehničnih napotkih odpravili na krožno pot dolgo 12,5 km.

Pot nas je peljala skozi grajski park, gozd do centra vasi Grad, Pörge, kjer smo se mimo Lednarjeve usnjarne in Doživljajskega parka Vulkanija povzpeli na Popovšček (369 m n.m.v.) oz. na najvišji del vasi Grad. Sledil je spust v dolino Gračkega potoka in ponovni vzpon do oddajnika na Gornjih Slavečih, ki nam je nudil razgled vse do Štajerskega Boča, Donačke gore in sosednje Avstrije. Pohod smo nadeljevali do Ciline iže, kjer smo se za trenutek ustavili in si ogledali tradicionalno prekmursko cimprano hišo, pokrito s slamo, majhnimi okni… 
Po okrepčilih iz nahrbtnikov smo pot nadaljevali čez potok Lukaj do Planinske koče Rak, kjer je tudi sedež Planinskega društva Goričko-Tromeja. Lastnik planinske koče Marjan Benko nas je prijazno sprejel in pogostil z osvežilnimi napitki. Po krajšem postanku in okrepčilu smo pot nadaljevali po označeni Pomurski planinski poti čez Reckovo grabo in Kranjčev breg nazaj do izhodiščne točke. Pohod smo zaključili v centru vasi Grad, kjer smo okusili prave kulinarične dobrote v Gostilni Klement in se po dobrem kosilu vrnili nazaj do gradu Grad.   
Lepi razgledi, sončno vreme, zelo redke ohranjene in obnovljene prekmurske hiše ter cvetoče orhideje na travnikih so trasi pohoda dali poseben čar.
Ozaveščeni o pomenu našega okolja in pod vtisom novih doživetij smo se vrnili proti domu in že načrtovali, kam prihodnje leto ob počastitvi Svetovnega dneva Zemlje.  

Več fotografij si lahko ogledate tukaj.