Prenovljen Evropski standard za obrezovanje dreves

Prenovljen Evropski standard za obrezovanje dreves je nastal kot večletni projekt skupine European Arboricultural Standards, s podporo European Arboricultural Council. Projektno skupino za slovenski prevod so poleg arborista Mirka Silana sestavljali še dr. Lena Marion, Tanja Grmovšek in dr. Robert Brus.

Nov evropski standard predstavlja temeljito prenovo in nadgradnjo prejšnje izdaje iz leta 2005, ter vsebuje jasno opredeljene smernice za profesionalno nego dreves. V prilogi prevoda najdete tudi nacionalno prilogo za Slovenijo, kjer si med drugim lahko preberete, katere arboristične certifikate se priporoča za izvajalce in načrtovalce strokovne nege dreves.

Namen standarda je predstavitev skupne tehnike, postopkov in potreb, povezanih z obrezovanjem dreves, z namenom upravljanja javne varnosti in ohranjanja celovitosti dreves. Standard predstavlja skupne temeljne prakse, ki se uporabljajo v evropskih državah. Standard se uporablja za drevesa, ki rastejo zunaj gozdov, v razvojnih fazah od mladih do veteranskih dreves, vključuje pa tudi pohabljena in slabo upravljana drevesa.

Standard ne velja za obrezovanje dreves v gozdovih ter sadnih dreves, ki so namenjena pridelavi sadja.

Za dostop do Evropskega standarda za obrezovanje dreves kliknite TUKAJ

 

 

Kako se pravilno lotiti sajenja dreves je opisano v priročniku European Tree Planting Standard, ki ga najdete tukaj. Priročnik je v angleškem jeziku.