Razstava sadežev iz visokodebelnih travniških sadovnjakov

Obiskovalce gradu Grad vabimo na ogled razstave sadežev iz visokodebelnih travniških sadovnjakov. Obiščete jo lahko do konca novembra. 

V enem od grajskih stolpov na gradu Grad od začetka oktobra prav prijetno diši. Dišijo namreč jabolka, hruške, kutine in skorš, ki smo jih razstavili z namenom predstavitve vrstne in sortne pestrosti v visokodebelnih travniških sadovnjakih. Za določitev sort, še posebej pri sadežih, ki so si na prvi pogled zelo podobni, je potrebno izkušeno oko. Določevanje sort je tako prevzel Vlado Smodiš, predsednik Sadjarskega društva Pomurja. 

Visokodebelni travniški sadovnjaki so nepogrešljivi del mozaika krajinskih prvin na Goričkem. Od rane pomladi do pozne jeseni nudi sadje, senco, zavetje pred vetrom ter hrano in dom za živali. Zaradi številnih funkcij, ki jih visokodebelni travniški sadovnjak ponuja, zagotovo spada med najbolj pestra življenjska okolja. Več o sortah in prebivalcih v njih lahko preberete tukaj.

V JZ KP Goričko se visokodebelnim travniškim sadovnjakov posveča veliko pozornosti. Različni ukrepi na terenu in akcija NAJ travniški sadovnjak prispevajo k ohranjanju obstoječih visokodebelnih sadnih dreves in zasajevanju novih dreves. Samo v okviru projekta Gorička krajina je bilo na novo zasajenih 27 ha površin z visokodebelnimi sadnimi drevesi in obrezanih 950 visokodebelnih jablan in hrušk.  

Številni gospodarji na Goričkem še vedno vzorno skrbijo za svoje sadovnjake, zato vsako leto v okviru akcije NAJ travniški sadovnjak poiščemo najlepšega med prijavljenimi sadovnjaki. Letos se jih je za naziv NAJ travniški sadovnjak potegovalo 8. Namen ocenjevanja sadovnjakov je spodbuditi ohranjanje še obstoječih visokodebelnih in travniških sadovnjakov in zasaditev novih dreves starih sort cepljenih na podlage za visoko rast. Prvo mesto v akciji je osvojil Ladislav Sabotin iz Prosenjakovcev, drugo mesto Daniel Kranjec iz Lončarovcev in tretje mesto Ivanka Kočiš iz Lončarovcev.

Za pogostitev z naravnim jabolčnim sokom, so zaposleni v JZ KPG stisnili sok iz jabolk, ki so jih pobrali pod drevesi krivopeclja, štajerskega mošanclja in kanadke v travniških sadovnjakih v upravljanju JZ KPG. Več v fotogaleriji.