Parkoslovje v šolskem letu 2022/23

Raziskovanje naravnih parkov v šolskem letu 2022/23

Pred koncem šolskega leta se je zaključilo tudi raziskovanje naravnih parkov Slovenije. Na šolah v SV delu Slovenije je pernati svet ptic v naravnih parkih Slovenije spoznavalo 26 učencev. Vse tri sklope nalog so reševali učenci iz OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici z mentorico Matejo Krajnc in učenci OŠ Kuzma z mentorico Vesno Grah. 

Vsi sodelujoči so prejeli pohvale za sodelovanje in manjše nagrade. Vsem sodelujočim želimo lepe počitnice in jih k raziskovanju naše lepe Slovenije vabimo spet naslednje šolsko leto. 

-------------------------------------------

Tudi v prihajajočem šolskem letu 2022/23 se bomo podali na raziskovanje petnajstih naravnih parkov Slovenije.

Pripravljamo zanimive in poučne vsebine na temo Pernati svet ptic. Barvit, slikovit, včasih tudi glasen ptičji svet bodo učenci odkrivali ob reševanju zabavnih, zanimivih in poučnih nalog, ki se bodo dotaknile življenja, pomena in ogroženosti ptic, ter spoznali, kako lahko tudi sami prispevajo k njihovemu varstvu in ohranjanju.

Aktivnost bo v obliki kviza potekala v 3 sklopih, ki se bodo zvrstili od novembra 2022 do maja 2023 na spletni strani www.naravniparkislovenije.si. Naloge bodo namenjene učencem 5. in 6. razredov. Mentorji lahko po lastni presoji ponudijo aktivnost tudi mlajšim ali starejšim šolarjem. Vse, ki bodo uspešno rešili vse tri sklope nalog in z reševanjem odkrili skrito geslo, čakajo nagrade.

Pri kvizu sodelujejo: Triglavski narodni park, Kozjanski regijski park, Park Škocjanske jame, Notranjski regijski park, Krajinski park Debeli rtič, Krajinski park Goričko, Krajinski park Kolpa, Krajinski park Ljubljansko barje, Krajinski park Logarska dolina, Krajinski park Pivška presihajoča jezera, Krajinski park Radensko polje, Krajinski park Strunjan, Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib ter Naravni rezervat Škocjanski zatok.

Več informacij bo v prihodnjih dneh na voljo tudi na spletni strani www.naravniparkislovenije.si v rubriki Šolarji. Naloge iz prejšnjih let najdete tukaj

Pripravili bomo 3 sklope zabavnih nalog, v katerih bodo glavna tema ptice, katerih dom so naravni parki Slovenije. Sklopi bodo objavljeni na spletni strani www.naravniparkislovenije.si in dostopni prijavljenim ekipam.

Naloge bodo objavljene v .pdf obliki in jih bo mogoče prenesti na računalnik ali natisniti. Rešitve posameznih sklopov bodo ekipe (s pomočjo mentorjev ali koordinatorjev iz posameznih naravnih parkov) vpisovale na spletni strani.

Sklopi nalog bodo predvidoma objavljeni po naslednjem urniku:

1. sklop: 10. november 2022

2. sklop: 10. januar 2023

3. sklop: 10. marec 2023

Iz vseh rešitev vseh treh sklopov nalog bodo ekipe na koncu sestavile geslo, ki jim bo prineslo nagrade. 

Geslo bo mogoče oddati do 30. aprila 2023.

Skupnost naravnih parkov Slovenije

Koordinatorka aktivnosti v JZ Krajinski park Goričko, Nataša Moršič

Spletna prijava

Vse osebne podatke varujemo in jih bomo varovali v skladu z zakonodajo o varstvu osebnih podatkov in uredbo GDPR in jih ne bomo posredovali tretjim osebam, ali iznašali izven Javnega zavoda Krajinski park Goričko. Prav tako ne bomo oblikovali profilov. Hranili jih bomo do vašega preklica ali zaključka aktivnosti. Soglasje lahko prekličete kadarkoli na naslovu park.goricko@siol.net ali tel. številki (0)2 551 85 61. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica. Z oddajo spletne prijave se strinjate s pogoji sodelovanja v aktivnosti in soglašate s tem, da vas bomo obveščali o vsebinah, povazanih z aktivnostjo v šolskem letu 2022/23 in za obveščanje o aktivnosti v naslednjem šolskem letu. Politika varstva osebnih podatkov JZ KPG je objavljena tukaj