Pletenje izdelkov iz slame

V četrtek, 7. aprila 2022 je Goričko drüjštvo za lepše vütro v sodelovanju z Javnim zavodom Krajinski park Goričko organiziralo prikaz in delavnico pletenja okrasnih izdelkov iz slame. Prikaz, razlago in navodila je vodila Monika Vehovar, ki se je spretnosti naučila od svojih staršev v Lipovcih. Udeleženci so se preizkusili v izdelavi osnovne kite iz slame in nastali so lepi izdelki. So se pa vsi strinjali, da je kot za vsako ročno spretnost, potrebno izjemno veliko vaje. 

Društvo bo v sodelovanju z JZ KPG pripravilo še več rokodelskih delavnic. 


Monika Vehovar s slamo ustvarja že od otroštva  S. Dešnik 

Pletenje s slamo je značilno predvsem za ravninski del Prekmurja. Dejavnost pletarstva ne obsega le pletenje izdelkov. Najprej je potrebno poskrbeti za surovino. To pomeni, da pletar poleg delavnice potrebuje še njivo in seme za setev rži. Za pletenje se uporablja ržena slama, ker ima rž daljša stebla kot pšenica. Rž je potrebno žeti še zeleno in posušiti. Ko je ržena slama suha, se jo nareže in shrani. Pred pletenjem jo je potrebno namočiti.


Po dobri uri je nastalo srce   S. Dešnik

V Sloveniji je možno pridobiti uradno potrdilo o poklicni usposobljenosti (certifikat o NPK) tudi za dejavnost pletenja in naziv Pletar/pletarka. Katalog potrebnih znanj in spretnosti najdete tukaj.

Iz slame nastajajo različni izdelki, od okrasja do uporabnih izdelkov. Kar pa je najbolj pomembno – odsluženi izdelki se vrnejo v naravo, kjer se razgradijo v humus in za njimi ni onesnaževanja z mikroplastiko.