Literarni natečaj 2022

24. 5. 2022

Rezultati natečaja 

Spoštovani,

veseli smo, da ste se odločili za sodelovanje v literarnem natečaju, ki smo ga v Javnem zavodu Krajinski park Goričko namenili skrivnostnim prebivalcem Goričkega. Obveščamo vas, da je pri literarnem natečaju v šolskem letu 2021/22 tekmovalo 12 osnovnih šol iz Pomurja. Sodelovale so OŠ Fokovci, OŠ Gornji Petrovci, OŠ Franceta Prešerna Črenšovci, OŠ Miška Kranjca Velika Polana, OŠ Kuzma, OŠ Puconci, OŠ Sveti Jurij, OŠ Šalovci, OŠ, Veržej, OŠ Bogojina, OŠ Beltinci, OŠ Odranci. 77. učencem je pomagalo 14 mentorjev, ki so omogočili, da smo v Javnem zavodu Krajinski park Goričko natečaj lahko izvedli. 

Literarni natečaj je bil objavljen v treh kategorijah: 2.–3. razred, 4.–6. razred in 7.–9. razred. Pred ocenjevanjem smo uganke pregledali in iz ocenjevanja izločili uganke, ki niso ustrezale razpisanim kriterijem in uganke, ki so bile strokovno nepravilne. Izmed 115 prispelih in ustreznih ugank smo izbrali najboljšo v vsaki kategoriji. Vse uganke, ki so razpisanim kriterijem ustrezale, smo zbrali v dokumentu, ki ga najdete tukaj

Po oceni strokovne žirije, v sestavi Žiga Kosec, Monika Matjašec in Barbara Vidmar, so le-te:

Kategorija 2.–3. razred:

V zraku mu plapolajo oranžno-rjava krila.

Z njimi od cveta do sveta leta junak,

pije medico iz čaš in pleše z vetrom vsak dan,

a vendar ni nikoli pijan.

Travniški postavnež

Maruša Mertik, OŠ Miška Kranjca Velika Polana, mentorica Anita Markoja

 

Kategorija 4.–6. razred

Na robu kril črne imam pike

in vitke sem oblike.

V maju in juniju se razživim,

s kontrastnimi barvami te oslepim.

Travniški postavnež

Zala Kreft, OŠ Sv. Jurij, mentorica Tina Frešer

 

Kategorija 7.–9. razred:

Z repkom migam, tudi plavam,

v družbi rada se zabavam.

Hrustam ribe za kosilo,

Z dlako rjavo si naredim zimo milo.

Kdo sem?

Vidra

Črt Hozjan, OŠ Beltinci, mentorica Simona Vusič

Zahvaljujemo se tudi vsem ocenjevalcem ugank, ki so sprejeli naše povabilo in vse uganke skrbno prebrali in ocenili. Veliko pohvalo si zaslužijo tudi mladi avtorji in njihovi mentorji. V Javnem zavodu KP Goričko bomo za avtorje najbolje ocenjenih ugank pripravili priznanja in nagrade. Vsi učenci, ki so sodelovali z uganko, bodo prejeli pohvalo in manjšo nagrado. 

K raziskovanju Krajinskega parka Goričko in spoznavanju vsega živega vabljeni spet v naslednjem šolskem letu. 

------------------------------------------------

 Razpis 

28. 3. 2022

V Javnem zavodu Krajinski park Goričko razpisujemo literarni natečaj z naslovom Skrivnostni prebivalci Goričkega. 

V JZ Krajinski park Goričko vas vabimo k pisanju ugank.

Uganke beremo ali poslušamo za razvedrilo. Na duhovit način opisujejo stvari, ki jih bralci moramo uganiti. Uganka je miselna naloga, ki zahteva premislek in široko splošno znanje. Književno poznamo uganke v verzih ali prozi. Poznamo uganke, ki opisujejo živali, predmete, letne čase, matematične uganke …

Univerzalnega recepta, kako sestaviti uganko, ni, je pa dobro poznati čim več značilnosti o stvari, ki bo tema uganke. V okviru našega natečaja vas vabimo k spoznavanju živalskih vrst in sestavljanju živalskih ugank. Tema so kvalifikacijske vrste Natura 2000 na Goričkem. To so vrste, ki so ogrožene oziroma je ogroženo njihovo življenjsko okolje. Za vas smo jih izbrali nekaj, ki so predstavljene na naši spletni strani in jih najdete tukaj.  

Mi smo si, kot primer, sposodili uganko o ježu, avtorja Jožeta Stabeja:

Najljubše so mu sladke hruške,
za malico rad hrusta žužke.
Če kaj nevarnega ga sreča,
postane žogica bodeča.

1. Kdo lahko sodeluje?
Sodelujejo lahko učenci od 2. do 9. razreda pomurskih OŠ. Za sodelovanje je potrebno izpolniti soglasje, ki je priloženo.

2. Vsebina uganke
Pozorno preberite predstavitve živali, ki smo jih pripravili in jih najdete tukaj. Tema uganke se mora navezovati na eno izmed predstavljenih vrst. Pri raziskovanju boste zagotovo naleteli še na dodatne zanimivosti, ki jih lahko vključite v uganko. 

3. Dolžina uganke
Uganka naj vsebuje 2–4 verze. Verz naj ima vsaj 3 besede. Uporabite rimo in pesniška sredstva (ponavljanje, okrasni pridevek, primero, metaforo, poosebitev, inverzijo, vzklik). Pri slogu pisanja se poslužujte pomanjševalnic, slengizmov ali starinskih besed.

Ob uganki naj je zapisana rešitev.

4. Ocenjevanje
Natečaj je tekmovalnega značaja. Tričlanska žirija bo izbrala najboljšo uganko v 3 starostnih skupinah (2.–3. razred, 4.–6. razred in 7.–9. razred).

Žirijo sestavljajo:
Žiga Kosec, urednik revije Ciciban,
Barbara Vidmar, ornitologinja in strokovna sodelavka KP Ljubljansko barje in
Monika Matjašec, biologinja in slavistka, strokovna sodelavka KP Goričko.

5. Do kdaj in kako oddate uganke?

Uganke oddate do 4. maja 2022 na elektronski naslov natasa.morsic@goricko.info.
Uganke oddate v Word dokumentu, ki ga najdete v priponki.

Rezultate natečaja bomo objavili na naši spletni strani www.park-goricko.org 20. maja. Za udeležence natečaja bomo pripravili pohvale za sodelovanje in simbolne nagrade. Avtorji in mentorji najbolje ocenjenih ugank prejmejo praktične nagrade. 

 

Vse sodelujoče uganke bomo zbrali in prav tako objavili na naši spletni strani in spletni strani projekta LIFE NATURAVIVA