Pozor, žabe na cesti!

Dvoživke so med najbolj ogroženimi živalskimi skupinami na svetu. V Sloveniji so vse vrste dvoživk zavarovane, saj je njihovo izginjanje škodljivo za delovanje ekosistema na širši ravni in vpliva tudi na zdravje ljudi.

V Evropi dvoživkam že namenjajo številne standardizirane ukrepe, kot je obvezna ureditev varnih podhodov za živali ob prometnicah. Tudi v Sloveniji je ponekod že poskrbljeno za varno pot dvoživkam, vendar je še vse preveč črnih točk, kjer so dvoživke žrtev prometa. Zato je tembolj pomembna in častivredna pomoč ljudi, ki dvoživkam v času selitve do mrestišč pomagajo z nameščanjem varovalnih ograj in jih v večernih urah prenašajo preko ceste. Prostovoljci, ne samo v Sloveniji, ampak tudi v sosednjih državah in na drugih lokacijah v Pomurju v pomladnem času na ta način rešujejo dvoživke. Na Goričkem akcija »Pozor, žabe na cesti!« poteka že vrsto let in tudi letos vas ponovno prosimo za sodelovanje in pomoč.  


Nameščanje varovalnih mrež ob Ledavskem jezeru   

V Krajinskem parku Goričko že od leta 2003 pomagamo dvoživkam pri varnem prečkanju ceste v času spomladanske selitve iz gozdov do vode, kjer bodo poskrbele za nov zarod. Najbolj črna točka z največ povozi je ob Ledavskem jezeru. Črne točke so tudi ob drugih večjih ali manjših vodah, kot so odseki cest v Kančevcih, ob Bukovniškem jezeru in ob Hodoškem jezeru. Dvoživkam pomagamo tako, da jih pred prečkanjem ceste zaustavimo z varovalnimi mrežami, jih poberemo v vedra in varno prenesemo na drugo stran ceste. Dvoživke s selitvijo pričnejo ob prvem toplem pomladnem dežju, po tem ko zaide sonce. Največ jih do vode hodi do polnoči.


Plavček   K. Malačič

Vsak lahko pomaga pri ohranjanju življenj dvoživk na več načinov:

  • v času migracij se ponoči izogibamo vožnji po cestah v bližini mlak in jezer, kjer dvoživke množično prečkajo ceste oz. prilagodimo hitrost vožnje,
  • pridružimo se prostovoljnim akcijam pri prenašanju dvoživk preko ceste,
  • na svojem vrtu ali posestvu poskrbimo za ohranitev obstoječih mlak.

Akcijo na območju Krajinskega parka Goričko koordinira Kristjan Malačič.
Pokličite, vprašajte, sporočite ali se nam pridružite.
Kontakt: kristjan.malacic@goricko.info, M:041 670 956 

Več o dvoživkah preberite na naši spletni strani tukaj ali v priloženih gradivih.

Spremljajte dosežke v projektu LIFE AMPHICON, Varstvo dvoživk in obnova njihovih habitatov, LIFE18 NAT/SI/000711.

Vabimo k branju novičnika Regljač v katerm je članek o Ledavskem jezeru, ki je sicer na ogled v pripetku spodaj.