Parkoslovje v šolskem letu 2021/22

Raziskovanje naravnih parkov v šolskem letu 20221/22 je zaključeno. 

Tema Pisan svet cvetlic naravnih parkov Slovenije je k sodelovanju pritegnila učence iz 9 zavarovanih območij narave. Aktivnost je uspešno zaključilo dobrih 260 učencev. v JZ Krajinski park Goričko smo ponosni, da jih kar 37 prihaja iz Pomurja. Reševanja nalog so se lotili na OŠ Cankova, OŠ Kuzma, OŠ Gornji Petrovci in OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici. Vsi so uspešno rešili štiri sklope nalog in se pri reševanju veliko naučili o cvetlicah, ki jih lahko občudujemo v naravi. 

Učencem in mentorjem čestitamo za uspešno opravljen izziv in jih k so delovanju vabimo spet v naslednjem šolskem letu. 

_______________________________

 

Spoštovani mentorji in šolarji,  

vabimo vas, da se nam v prihajajočem šolskem letu 2021/22 pridružite na poti raziskovanja 15 naravnih parkov Slovenije. Tema to šolsko leto:

PISAN SVET CVETLIC NARAVNIH PARKOV SLOVENIJE.

Slovenska zavarovana območja so zelo raznolika. Šolarji bodo imeli možnost spoznavati pisan svet cvetlic alpskega, panonskega in sredozemskega sveta. Reševanje zabavnih in seveda poučnih nalog bo šolarje popeljalo po slovenskih rastlinskih biserih, njihovih življenjskih prostorih, posebnostih in pomenu. Nenazadnje bodo spoznali tudi zakaj so ogrožene in kako jih lahko ohranimo.

Aktivnost bo v obliki kviza potekala v 3 sklopih, ki se bodo zvrstili od novembra 2021 do aprila 2022 na spletni strani www.naravniparkislovenije.si pod rubriko Šolarji (https://www.naravniparkislovenije.si/slo/solarji).

Naloge so namenjene predvsem učencem 5., 6. in 7. razredov. Mentorji lahko seveda po lastni presoji ponudijo aktivnost tudi mlajšim ali starejšim šolarjem. Vse, ki bodo uspešno rešili vse tri sklope nalog in z reševanjem odkrili skrito geslo, čakajo nagrade.

Pri kvizu sodelujejo naravni parki:

Triglavski narodni park, Kozjanski regijski park, Park Škocjanske jame, Notranjski regijski park, Krajinski park Debeli rtič, Krajinski park Goričko, Krajinski park Kolpa, Krajinski park Ljubljansko barje, Krajinski park Logarska dolina, Krajinski park Pivška presihajoča jezera, Krajinski park Radensko polje, Krajinski park Sečoveljske soline, Krajinski park Strunjan, Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib ter Naravni rezervat Škocjanski zatok.

PRIJAVA

K sodelovanju se lahko prijavijo učenci v ekipah (3–5 učencev) z mentorjem. Za sodelovanje potrebujete računalnik in dostop do interneta.
Mentorji se prijavite koordinatorju aktivnosti v vam najbližjem naravnem parku. V Krajinskem parku Goričko se prijavite na naslov: natasa.morsic@goricko.info ali izpolnite spletno prijavo spodaj.
V elektronsko sporočilo zapišete ime in naslov šole, ime in priimek mentorja ter elektronski naslov.

Po prijavi boste mentorji prejeli geslo za vstopanje v rubriko Šolarji na spletni strani, kjer boste prijavili ekipe. En mentor lahko prijavi več ekip. Ekipam boste (ob naši pomoči) dodelili uporabniško ime in geslo, s katerima bodo prevzemale naloge in oddajale odgovore. Zbrane informacije o sodelujočih učencih bodo uporabljene izključno za izvedbo aktivnosti in bodo dostopne le koordinatorjem.

IZVEDBA

Naloge

Pripravili bomo 3 sklope zabavnih nalog, v katerih bodo glavna tema cvetlice 15 naravnih parkov Slovenije. Sklopi bodo objavljeni na spletni strani www.naravniparkislovenije.si in dostopni prijavljenim ekipam. Naloge bodo objavljene v .pdf obliki in jih bo mogoče prenesti na računalnik ali natisniti. Rešitve posameznih sklopov bodo ekipe (s pomočjo mentorjev ali koordinatorjev iz posameznih naravnih parkov) vpisovale na spletni strani.

Sklopi nalog bodo predvidoma objavljeni po naslednjem urniku:

1. sklop:  12. november 2021

2. sklop:  19. januar 2022

3. sklop:  11. marec 2022

Geslo bo mogoče oddati do 30. aprila 2022.

Iz vseh rešitev 3 sklopov nalog bodo ekipe na koncu sestavile geslo, ki jim bo prineslo nagrade.

Zaključek aktivnosti

V mesecu maju vas bodo na šolah obiskali predstavniki parkov, ki bodo sodelujočim mentorjem in učencem podelili priznanja in nagrade.

Veselimo se sodelovanja z vami in vas lepo pozdravljamo.

Skupnost naravnih parkov Slovenije

Spletna prijava

Vse osebne podatke varujemo in jih bomo varovali v skladu z zakonodajo o varstvu osebnih podatkov in uredbo GDPR in jih ne bomo posredovali tretjim osebam, ali iznašali izven Javnega zavoda Krajinski park Goričko. Prav tako ne bomo oblikovali profilov. Hranili jih bomo do vašega preklica ali zaključka aktivnosti. Soglasje lahko prekličete kadarkoli na naslovu park.goricko@siol.net ali tel. številki (0)2 551 85 61. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica. Z oddajo spletne prijave se strinjate s pogoji sodelovanja v aktivnosti in soglašate s tem, da vas bomo obveščali o vsebinah, povazanih z aktivnostjo v šolskem letu 2021/22. Politika varstva osebnih podatkov JZ KPG tukaj