Magična narava 2019 na fotografiji

Mednarodni natečaj naravoslovne fotografije Magična narava od leta 2017 organizira Združenje naravoslovnih fotografov Slovenije v okviru evropskega projekta LIFE NATURAVIVA "Biodiverziteta - umetnost življenja". 

Na fotografski natečaj Magična narava 2019 je kljub zapletom zaradi pandemije prispelo 4412 fotografij 280-ih fotografov s celega sveta. Fotografije prikazujejo neverjetno magičnost narave, opozarjajo pa tudi na njeno ranljivost in naš odnos do nje.  Izbor tridesetih fotografij, vključno z obema zmagovalnima (naravoslovna fotografija leta in slovenska naravoslovna fotografija leta) je na ogled na gradu Grad med 31.7. in 30.11.2021. Najboljše fotografije leta 2019, ki so bile nagrajene s priznanji, so zbrane v elektronskem katalogu. 

Naziv »Naravoslovni fotograf leta 2019« je prejel Riccardo Marchegiani iz Italije za fotografijo »Utopia«, ki je ujel podobo dželad, opic bolj znanih tudi pod imenom "opice krvavečega srca". Naziv »Slovenski naravoslovni fotograf leta 2019« je prejel Matej Zalokar za fotografijo »Where Does It Go«, ki bo gotovo šokirala vsakega izmed nas.