Posebna misija malih bogov

 M. Podletnik, JZ KPG

V okviru projekta Gorička krajina zaposleni v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) tudi v letošnjem letu nadaljujejo z raziskovanjem izbora prehranjevalnih habitatov velikega skovika ter spremljanjem učinka varstvenih ukrepov nanje s pomočjo GPS naprav, ki beležijo GPS koordinate lokacij, t.i. logerjev.
Tudi letos so podobno kot v lanskem letu skoviki začeli gnezditi pozno, zato se je raziskovanje prestavilo globoko v mesec julij. Zadnjim velikim skovikom so bili GPS logerji nameščeni šele v teh dneh in z njihovo pomočjo se še ravno zdaj zbirajo zadnji podatki.


Samica Bia z nameščenim GPS logerjem   K. Denac

Veliki skovik je nočno aktivna ptica iz reda sov, zato njihovo raziskovanje zahteva uporabo posebnih metod. Prednost uporabe GPS telemetrije je velika natančnost beleženja lokacij, ki jih z osnovnimi raziskovalnimi metodami ni mogoče ugotoviti.

V letošnjem letu so tako na posebni znanstveno-raziskovalni misiji skovikinje Selena, Bia, Cibela, Niks in Perzefona ter samčki Kronos, Had in Morfej. Kot zlahka ugotovite, imajo vsi skoviki imena grških bogov in boginj. S to tradicijo so v DOPPS pričeli že v okviru projekta Upkač leta 2012, ko se je pričela izvajati prva raziskava na temo prehranjevalnih habitatov in prehrane skovikov na Goričkem. Zaradi pregovorne modrosti sov in njihovih izjemnih sposobnosti se namreč spodobi, da so imena temu božanstveno primerna.


Kronos, Cibela, Morfej in Perzefona   K. Denac

Raziskovanje s pomočjo GPS telemetrije zahteva, da morajo strokovnjaki, ki imajo posebno dovoljenje za lov in raziskovanje ptic, velike skovike najprej ujeti in jim namestiti GPS naprave. Te naprave tehtajo le nekaj g in so za skovika neškodljive. Skovike ulovijo s posebnimi mrežami, razprostrtimi v bližini gnezd. Mehki najlon zagotavlja, da se ulovljene živali ne poškodujejo. Ob skovikih se občasno v mreže nehote ujamejo tudi netopirji, hrošči rogači in kobilice. Seveda se te živali hitro reši in nepoškodovane ponovno spusti na svobodo.

Enako velja tudi za ulovljene skovike. Sovico, ki tehta le okoli 100 g, se po nekaj minut trajajoči namestitvi GPS logerja na hrbet izpusti in že lahko ponovno nadaljuje z iskanjem hrane za mladiče. Vedno se opremlja le gnezdeče skovike, saj je tako verjetnost za ponovni ulov istega skovika z nameščenim logerjem veliko večja. Bistveno je namreč, da se čez nekaj dni istega skovika ponovno ulovi, saj podatke shranjuje le GPS naprava in tako je analiza podatkov mogoča le s ponovno pridobljeno GPS napravo.


V mrežo za obročkanje se izjemno redko ujame tudi kak netopir - tokrat uhati   A. Cigan

Rezultate letošnje raziskave bodo strokovnjaki predstavili jeseni, ko bodo znani tudi podatki o gnezditveni uspešnosti velikega skovika na Goričkem. Prvi letošnji mladiči bodo sicer že kmalu zapustili dupla in gnezdilnice.


Mladiči para v Bokračih   A. Cigan