Čiščenje vodnjaka - izjava za javnost drugič

V soboto 26. septembra 2020, na prvi Dan evropske dediščine z letošnjim sloganom :Spoznaj? Varuj! Ohrani., so člani Društva za raziskovanje jam iz Ljubljane opravili prostovoljno čistilno akcijo. Po vrveh so se spustili v 13,7 m globoko v vodnjak, ki ima premer 3,25 m in je klesan v skalo vulkanskega tufa na kateri stojih grad že od 11. stoletja naprej. Na plano so potegnili odpadke, ki so bili odvrženi v tem tisočletju, kamne, ki so odpadli z oboda zidu na vrhu, les, listje in rešili življenje živim bitijem z dna, dvoživkam in hroščem. Med "najdbami" so bile otroške plenice, plastenke, pločevinke, sef, posoda, čevlji, obleka, polivinil, staniol, tekstil ipd. Najbolj zanimiva najdba je bil televizor s kasetofonom znamke hitachi in pribor, ki smo ga poimenovali grajska srebrnina. Sledil je organski opad, veje in listje, ki je preperelo v humus. Kmalu se je pojavila tudi voda, opad je postajal vse težje blato in odločitev je padla, da se izkopavanje zaključili, saj bi rabili črpalko za vodo. Izkopavanje je bilo tako ob 16:00 končano. 

Na žalost se skrivnost vodnjaka ni razkrila in njegova globina do dna ostaja še naprej neznanka za raziskovalce v prihodnosti. Do takrat so v spomin fotografije pridnih "raziskovalcev" jam. V Javnem zavodu Krajinski park Goričko smo jim zelo hvaležni za opravljeno delo.

Iz varnostnih razlogov bomo ustje vodnjaka zavarovali z mrežo in ograjo.

Prosimo vse radovedneže in obiskovalce, da več ne odmetavajo odpadke vanj saj gre za kulturno dediščino, dragoceno in zagotovo tudi mukotrpno delo človeških rok, ki je vredno pozornosti in ohranjanja sedanjih in prihodnjih rodov.