Izvedli Mednarodno noč netopirjev 2020 in akcijo »Vgasnimo posvejte«

Mednarodna noč netopirjev in akcija »Vgasnimo posvejte«, ki jo v Krajinskem parku Goričko organiziramo od leta 2009, je letos prvič potekala na prostem. Javni zavod Krajinski park Goričko (JZ KPG) in Župnija Kančevci sta se za izvedbo na zelenici pred nekdanjo šolo v Kančevcih odločila zaradi aktualnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb s korona virusom. 39 obiskovalcev dogodka zaradi tega ni bilo prikrajšanih. Še več. Pred in med predavanji so imeli priložnost v živo opazovati izletavanje netopirjev iz nekdanje šole, kjer domuje ena od dveh znanih porodniških skupin malega podkovnjaka na Goričkem.

Predavanja so potekala pod večernim nebom (foto: M. Podletnik)
Prvi del dogodka, ki je potekal v petek, 4. septembra je bil posvečen predstavitvi svetlobnega onesnaženja in posebnosti netopirjev. Tomaž Koltai iz JZ KPG je zbranim povedal, kaj je in zakaj prihaja do svetlobnega onesnaženja. S fotografijami nočnih posnetkov mest in javne razsvetljave po svetu, Evropi in v Pomurju je predstavil zdravstvene, ekonomske in biološke posledice pretiranega nočnega osvetljevanja. Gregor Domanjko, prav tako iz JZ KPG, je zbranim med drugim predstavil »super« lastnosti netopirjev, njihova glavna zatočišča na Goričkem in ukrepe, ki jih je JZ KPG v preteklih dveh letih izvedel za njihovo ohranitev.
V drugem delu dogodka so se udeleženci sprehodili okrog cerkve Sv. Benedikta in s pomočjo ultrazvočnega detektorja prisluhnili netopirjem v okolici. Hkrati so si navzoči imeli priložnost ogledati razstavo PreŽiveti z netopirji v nekdanji šoli, ki jo je JZ KPG pripravil v okviru projekta Gorička krajina, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Dogodek se je ob jasnem vremenu in brez pretiranega svetlobnega onesnaženja nad Goričkim zaključil z astronomskim opazovanjem zvezd pod vodstvom Bojana Jandrašiča iz društva Astra ad astra.