Cesta gradov poteka čez državne meje

V četrtek 23.7.2020 je v gradu Riegersburg na avstrijskem Štajerskem potekala skupščina članov Ceste gradov oz. Die Schlösserstrasse. Na skupščini so sodelovali člani, lastniki in upravljavci gradov in dvorcev jugovzhodne avstrijske Štajerske, ki se že več let povezujejo z namenom sodelovanja in skupne promocije. Z namenom pritegniti upravljavce gradov in dvorcev iz Slovenije za trajnostno institucionalno sodelovanje in skupno razvijanje čezmejne ponudbe obiskovalcem, ki cenijo kulturno dediščino in zgodovino, je bil prijavljen projekt v EU Interreg programu sodelovanja Slovenije z Avstrijo. 

Castle road ali Cesta gradov, je projekt, ki ga vodi RIS Dvorec Rakičan. Pričel se je 1.septembra 2018 in bo trajal do 31.08.2021. V projektu sodeluje Znanstveno raziskovalno središče Bistra Ptuj in dva avstrijska projektna partnerja, Technologiezentrum Deutschlandsberg in Stiftung des Weinland Fürst Philipp Batthyány zur Erhaltung der alten Güssinger Burg.

Javni zavod Krajinski park Goričko je pridružen partner poleg številnih drugih, ki so k projektu pristopili s podpornim pismom.

1001 kilometrov cest povezuje 41 gradov in dvorcev. Zemljevid.