Trikrat NAJ v Krajinskem parku Goričko

20.5.2020

NAJ travnik 
Rok za prijavo 27. maj 2020. Ogledi med 28. majem in 10. junijem 2020. Razglasitev 15. Grajski bazar, 3. oktober 2020 Na razpis.
NAJ fotografija 
Rok oddaje fotografij 8.junij 2020. Otvoritev razstave na gradu, 19.6.2020 ob 17:00 Na razpis.
NAJ ograček z brajdo
Rok za prijave 19. junij 2020. Ogledi med 29. junijem in 3. julijem 2020. Razglasitev Den meštrof in Praznik buč, 6. september 2020 Na razpis.
Poziv za NAJ sadovnjak bo objavljen poleti.

Upravljanje največjega Krajinskega parka v Sloveniji je zahtevna naloga, ki temelji predvsem na ozaveščanju vseh, ki živijo na Goričkem, obdelujejo zemljo, rabijo gozd, prihajajo na počitnice ali preprosto samo bivajo v hiši na samem in se vozijo v druge kraje in čez mejo v službo ali so se na Goričko priselili z namenom, da v zdravi in lepi kulturni krajini preživijo tretje življenjsko obdobje.


NAJ fotografija Goričkega 2019 v kategoriji odrasli (Foto: Dejan Rocner)

Izziv pred upravljavci parka je zato predvsem kako doseči vse prebivalce in vse obiskovalce? Kako jih navdušiti in pridobiti za uresničevanje in oblikovanje tako žlahtnih in daljnosežnih ciljev, kot je ohraniti naravo, kulturno krajino in dediščino prednikov?

Danes smo priča izginjanju dobrih navad in veščin naših prednikov ker smo v primežu potrošništva in globalnega trga. To dejstvo se je še najbolj izrazilo z globalno zdravstveno krizo, ki nikoli bolj kot zdaj vodi v razmislek o tem, da je čas, da temeljito razmislimo vsi o tem kakšna bo naša in prihodnost naših potomcev na našem modrem planetu.

Slednja skrb je vodilo zaposlenim v Javnem zavodu Krajinski park Goričko, ki že 12. leto iščemo NAJ fotografijo Goričkega, 10. leto NAJ travnik in 6. leto NAJ ograček. Z javnimi pozivi želimo priti v stik z ljudmi, ki prostovoljno sledijo ciljem Krajinskega parka in s svojim delom prispevajo k ohranjanju biotske raznovrstnosti in pestrosti kulturne krajine. Najboljšim se zelo radi javno zahvalimo in jih nagradimo s praktičnimi nagradami sponzorjev in donatorjev.

Ob rob:
Slovenci smo v svojo Ustavo leta 1991 zapisali, da ima "vsakdo pravico do zdravega življenjskega okolja" in da za to skrbi država z zakoni, ki določajo pogoje (72. člen) ter da je vsak državljan/ka je v skladu z zakonom dolž(a)n/na z zakonom varovati naravne znamenitosti in redkosti ter kulturne spomenike (73. člen).

NAJ fotografija Goričkega 2019 v kategoriji osnovnošolci (Foto: An Šnepf)