Prešernov dan Gornjih Petrovcih

Gornji Petrovci, Stanjevci, 8.2.2020.

Prešernov dan v občini Gornji Petrovci že šestnajst let praznujejo med pešačenjem v krogu vsako leto nekam drugam. Za organizacijo poskrbijo člani Turističnega društva Vrtanek, ki pohodnike vodijo in oskrbijo z jutranjim in vmesnim prigrizkom ter s toplo malico ob koncu.

Pričetek hoje, po skupinski sliki, je bil pred vaškim domom. Sledila je pot navkreber do cerkve Sv. Trojice na "Nédelskon brejgi", navzdol do središča Gornjih Petrovec, proti zahodu do Stanjevec, po počitku navzdol v dolino Peskovskega potoka in povratek ob železniški progi Koper - Budimpešta.

Letos je bil postanek na posestvu Mala rosa v Stanjevcih. Nekdanjo že opuščeno gostilno sta obnovila Alenka in Žarko, ki sta se odločila tretje življenjsko obdobje aktivno preživeti na Goričkem. In to jima nedvomno uspeva, saj sta veliko postorila in v preteklem letu pričela vabiti goste na obisk, ogled, pokušino in poduk. Ponosna sta, da so ju domačini lepo sprejeli in to radost delita z vsakomer, ki se pri njima oglasi.

Tako je bilo tudi na Prešernov dan, ki ga je Alenka tenkočutno posvetila kulturi s tem ko je pohodnimo prebrala dve pesmi, rojaka Milana Vincetiča (*11.10.1957, +2.10.2017). Prezgodaj preminuli prijatelj je živel in umrl v Stanjevcih.

Besedilo in slika: S.Dešnik