Svetovni dan mokrišč ob Muri

Mura, 2.2.2020.

Javni zavod Krajinski park Goričko že več let sodeluje pri organizaciji mednarodnega pohoda ob Svetovnem dnevu mokrišč, ki so ga leta 2000 pričeli organizirati člani društva Tabrih. Čeprav se morda komu zdi, da Goričko nima nič skupnega z reko Muro in njenim poplavnim svetom, to ne drži. V naravi ni meje, vse je povezano, še zlasti kar se tiče vodnega kroga, pretoka snovi in energije v naravnih in kulturnih ekosistemih. Z izgradnjo pomurskega vodovoda je odvisnost od kakovosti in količine talnih voda velika tudi na Goričkem, saj so vodnjaki od koder se črpa vodo na Goričko v poplavnem svetu Mure. Odplake, ki se stekajo v Kučnico, Ledavo, Veliko Krko in Kobiljanski potok se na koncu svoje poti zlijejo v Muro in prispevajo h kakovosti tekoče in posledično talne vode.

Vse je torej povezano in povezujemo se tudi ljudje, če vse meje v našem širšem prostoru ob Muri, kjer živijo štirje narodi.

Nedvomno je večletno druženje in izmenjava izkušenj med naravovarstveniki Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije botrovala množični udeležbi pohodnikov, ki so v nedeljo 2.2.2020 prišli v Podturen. Več kot sedem stotim udeležencem mednarodnega pohoda bo ta dan zagotovo ostal v spominu kot izjemno topel zimski dan preživet v poplavnem svetu reke na meji Hrvaške in Slovenije.

Doslej največje število udeležencev je presenetil vse organizatorje, saj se je na pohod prijavilo manj kot štiristo ljudi in prišlo dvakrat več. Hrvaški prijatelji so z odlično organizacijo obvladali množico, za kar smo jim hvaležni.

Pohod ob Muri namreč ni namenjen rekreaciji ali tekmovanju v hitri hoji, temveč opazovanju narave in doživetju mokrišč za krepitev zavedanja, da so mokrišča nujno potrebna v življenjskem prostoru nas vseh. Med hojo v naravi se sklepajo nova znanstva in prijateljstva in se med pogovori utrinjajo nove ideje in misli. Izmenjava mnenj dobro dé zlasti tistim, ki so premalokrat slišani v vsakdanjem življenju, saj ohranjanje narave ne prinaša dobička in čeprav ohranja življenje je marsikomu v spotiko in jo napačno dojema kot razvojno oviro. In če je prilika za izmenjavo mnenj še mednarodna in čezmejna je zavedanje toliko močnejše. In prav slednje je bilo čutiti v zraku med udeleženci, ki so v Podturen prišli iz vse Slovenije, iz Avstrije, iz Madžarske in Hrvaške in še od kod. Skratka, bil je čudovit ozaveščevalen, družaben in doživet Svetovni dan mokrišč ob Muri.

Naslednji, 22. po vrsti, bo leta 2021 na slovenski, notranji Muri. Društvo Tabrih že razmišlja o tem kod po vodila pot.

Do takrat prebirajmo sporočila o globalnem pomenu in izgubi mokrišč na strani https://www.ramsar.org/

Besedilo in slika: S.Dešnik