Ptice okoli nas bomo preštevali tudi v letu 2020

Akcija Ptice okoli nas bo v letu 2020 potekala ob ponedeljka, 27. januarja do nedelje, 2. februarja. V tem tednu si vzemite pol ure časa in opazujte ptice na poljubni lokaciji. To je lahko v okolici doma ali šole, ob ptičji krmilnici, na krajšem sprehodu po parku ali po vasi. Zabeležite samo največje število ptic iste vrste, ki jih vidite hkrati (tako preprečite večkratno štetje istih ptic). Svoja opazovanja nato sporočite do konca februarja prek e-obrazca.

KAJ JE POTREBNO ZA SODELOVANJE?
Za sodelovanje potrebujete pol ure časa, nekaj dobre volje in priostreno oko in/ali ušesa. Priporočena je tudi uporabo kakšnega priročnika, beležke in daljnogleda, vendar bo tudi brez tega šlo. Vse je odvisno od tega, kako se na sodelovanje pripravite. Prav s tem namenom je na spletni strani DOPPS  na voljo nekaj pripomočkov, ki olajšajo prepoznavanje in beleženj ptic.

KJE LAHKO IZVEM VEČ?
Že ob prvem opazovanju in spoznavanju ptic se vam bo najverjetneje porodilo mnogo vprašanj. Na spletni strani DOPPS je mnogo vsebin, kjer lahko pobrskate za odgovori. V društvu priporočajo predvsem brskanje po zavihku Opazovanje ptic in Pomagajmo pticam in naravi, kjer je zavihek Ptice okoli nas. Veliko odgovorov lahko najdete tudi v društvenih publikacijah, ki so v elektronski obliki dostopne v zavihku Publikacije.

Novico so pripravili v društvu DOPPS in je objavljena tukaj