Pohodi v Krajinskem parku Goričko

Budinci, 4. januar 2020.

V navadi pohodnic in pohodnikov po Goričkem je, da se prvič v Novem letu srečajo na pohodu po Pouti po bregaj in dolaj, ki vodi iz Budinec v Andovce in nazaj. Pohodniška pot je bila zasnovana davnega 2008 v projektu Oaza zdravja in Kulturno umetniško društvo Budinci jo vsako leto oživi s pohodom s Svetimi tremi kralji.
Tako se je pričelo tudi leto 2020.

V soboto 4. januarja se je ob vaško gasilskem domu v Budincih zbralo čez 350 pohodnikov iz vseh koncev in krajev in sosednjih držav. Številnim stiskom rok, objemom in izrečenim dobrim željam je sledil ogled tokrat res živih jaslic in po pozdravnih nagovorih Vendela Žido in Jožeta Rituperja pričetek pohoda.
Pohodnike je pozdravilo sončno jutro in držali so strumen korak proti gozdu bližajoč se nekoč ljudem prepovedanemu in z vojaki nadzorovanemu obmejnemu pasu, kjer so pred 31 leti smeli hoditi le vojaki jugoslovanske in na drugi strani meje, madžarske vojske. Pohodnike je objel gozd in potihnili so njihovi glasovi. Gozd je dihal meglo obsijano s soncem in od daleč se je slišal motorna žaga v rokah drvarja. Čeprav je bila sobota je bilo čutiti nedeljski spokoj in praznični mir na gozdni poti.

Iz zdravstvenih razlogov sem vrnila do avtomobila in se pohodnikom naproti odpeljala čez mejo v Andovce ali po madžarsko Orfalu. Prečkala sem mejo, kjer me je pričakala v decembru 2019 uradno odprta in novo zgrajena cesta, kolesarska pot, od državne meje proti Andovcem. Pozdravile so me številne prometne in neprometne table, ki jasno povedo, da je čas obdobja železne zavese dokončno zgodovina in je meja za obisk Slovencev v Porabju odprta za vse.

Pri hiši rokodelcev, postavljeni leta 2011 s sredstvi čezmejnega sodelovanja Slovenije in Madžarske v projektu Sosed k sosedu, so domačini in člani Kulturno turističnega društva že pripravljali prigrizek in tople napitke pričakujoč pohodnike ob Malem Triglavu. Pridružila se je generalna konzulka Republike Slovenije na Madžarskem v Monoštru, ga. Metka Lajnšček in v pričakovanju pohodnikov sva izmenjali veliko misli in idej o skupnem čezmejnem sodelovanju v dobro razvoja v Slovenskem Porabju in na Goričkem.

Karel Holec, predsednik KTD Andovci in generalna konzulka sta pohodnike pozdravila, jim zaželela uspešno leto 2020 in jih povabila k pogostejšim obiskom, ki bodo krepili prijateljstvo in omogočili trdnejše gospodarske in kulturne vezi v skupni Evropi.

Pohodnike, ki so se gostili s pravimi, od paprike oranžnimi in za madžarsko kulinariko značilnimi klobasami, sem morala žal zapustiti v prepričanju, da so uspešno zaključili prvi pohod v 2020 v Budincih in se že pripravljajo za naslednjih 40 vpisanih v izkaznico 2020. 

Z dobrim namenom in željami ter predvsem spominom na dogodek objavljam nekaj mojih foto-utrinkov.

Stanka Dešnik