Močvirski cekinček

Močvirski cekinček (Lycaena dispar) je metulj nizkih močvirnih in mokrotnih travnikov, obrežij rek in jezer, čeprav ga lahko opazimo tudi na vrtu. Največji predstavnik poddružine cekinčkov v Evropi zraste do 4 cm. Samice so večje od samcev. Samci imajo zgornjo stran kril izrazito žareče oranžno obarvano s črnim robom. Samice imajo spodnji par kril obarvane rjavo z oranžnim robom. Gosenice, ki se prehranjujejo s kislicami, so zelene.

Dvogeneracijska vrsta, katere odrasli osebki se prvič razvijejo v drugi polovici maja do konca junija in nato drugič od konca julija do septembra, odložijo jajčeca na liste različnih vrst kislic (rod Rumex). Iz jajčec se razvijejo gosenice, ki se hranijo na spodnji strani listov do septembra, zato značilen vzorec objedanja najdemo le na spodni strani listov. Prezimijo kot gosenice in se zabubijo junija.

Razširjen je v Evropi in Aziji. V Sloveniji je pogost v osrednji in severovzhodni Sloveniji. Ogrožajo ga hidromelioracije (izsuševanje mokrotnih travnikov in močvirij), agromelioracije (zasipavanje vodnih jarkov), intenzifikacija kmetijske rabe (gnojenje, prekomerna košnja) ter urbanizacija. Zaradi teh dejavnikov ogrožanja je v Sloveniji zavarovan in opredeljen kot kvalifikacijska Natura 2000 vrsta.  

    VRH

    X

    Medena dežela, dokumentarni film

    Grad, 14.8.2020 ob 20:30