Neformalno srečanje z Naravnim parkom Raab

  D. Pajtler, 17. 4. 2024

Krajinski park Goričko je na gradu Grad na Goričkem na neformalnem srečanju 10. aprila 2024 gostil predstavnike iz Naravnega parka Raab. Srečanja sta se udeležila naravovarstvenica Cornelia Mähr in upokojeni prof. in rektor dunajske univerze BOKU (Universität für Bodenkultur Wien) dr. Hubert Dürrstein.
Predstavniki Javnega zavoda KP Goričko smo spregovorili o delu zavoda, sodelovanju  v Interreg projektu z akronimom BEE(A)WARE, ki je osredotočen na reševanje skupnih izzivov na področju trajnostnega varstva in povečevanja številčnosti divjih opraševalcev in medonosne čebele na pilotnih območjih, ki obsegajo območja v Regijskem parku Mura-Drava in Krajinskem parku Goričko. Prav tako je bilo povedano, da na zavodu pripravljamo dokumentacijo za izpolnjevanje vlog dveh kohezijskih projektov za obnovo prostorov zahodnega dela gradu za namene interpretacije narave oz. izbranih ciljnih vrst in habitatnih tipov, ki so navedeni v Prilogi C v Programu upravljanja z območji Natura 2000 v Sloveniji za obdobje 2023-2028, in za izvedbo ukrepov za izboljšanje stanja ohranjenosti zavarovanih vrst Natura 2000.

Predstavnika Naravnega parka Raab sta spregovorila o njihovem delovanju. Ob varstvu narave se ukvarjajo tudi s turizmom: kolesarstvom, pohodništvom in vožnjo s kanuji po reki Rabi. V parku si z raznimi dejavnostmi prizadevajo  za boljše razumevanje narave in njene vrednosti v sodelovanju s skupnostmi, šolami, starši ter tako vzpostavljajo močnejšo povezanost. Otroci lahko v naravnem okolju doživljajo naravo, spoznavajo živali in avtohtone rastline ter izvajajo različne projekte.
Izvajajo programe oz. projekte s podporo države in Evropske unije, ki  vključujejo biotsko raznovrstnost, izobraževanje za odrasle in otroke ter tudi preko različnih dogodkov, sejmov spodbujajo regionalni razvoj.

Srečanje se je zaključilo z mislijo, da bi nadaljnje sodelovanje med parkoma Raab in Krajinskim parkom Goričko lahko prineslo veliko koristi za ohranjanje narave in biodiverzitete ter za razvoj turizma v regiji.
Krajinski park Goričko je nastal kot del čezmejnega Trideželnega parka Goričko-Raab-Őrség in vsi parki si delijo podobne cilje o varovanju okolja in ozaveščanju javnosti o pomenu ohranjanja naravnih habitatov. Morda bi lahko še bolj sodelovali pri skupnih projektih za varstvo ogroženih vrst, obnovi ekosistemov ali izobraževalnih dejavnostih za lokalno prebivalstvo in obiskovalce. Pred leti je bil izveden Projekt 321 go; Trije gradovi - Tabor, Grad in Murska Sobota -  na obmejnem območju okrožja Ženavci/Jennersdorf na Gradiščanskem v Avstriji in v Pomurju v Sloveniji. V okviru projekta 321 go se je sledilo skupnemu cilju ohranjanja kulturne dediščine, pri čemer se je predstavila skupna zgodovina, kultura, tradicija in umetnost čezmejne regije.
Izmenjava izkušenj, znanja in praks med parki bi lahko pripomogla k učinkovitejšemu upravljanju in varstvu narave. Poleg tega bi sodelovanje pripomoglo k promociji turizma na območju, saj bi lahko skupaj razvijali turistične produkte in promovirali naravne in kulturne znamenitosti vseh treh parkov.