Mednarodni natečaj v ustvarjanju 2018/19

Razpis

V Javnem zavodu Krajinski park Goričko v sodelovanju z NP Raab in NP Őrség razpisujemo
5. Mednarodni natečaj v ustvarjanju v šolskem letu 2018/19

Kakšne barve je svet

Natečaj razpisujemo v okviru sodelovanja uprav zavarovanih območij KP Goričko, NP Raab in NP Őrség. Namenjen je krepitvi sodelovanja osnovnih šol na območju trideželnega parka.
Vse nastale izdelke iz treh držav bomo združili in predstavili v elektronski knjigi, ki bo širši javnosti dostopna na spletnih straneh KP Goričko, NP Raab in NP Őrség.

Avtorje treh najbolje ocenjenih likovnih del iz vsake države bomo povabili na druženje v NP Raab (Avstrija) v parkovni šoli Josef Reichl v kraju St. Martin an der Raab.    
         
1. Tema
V tem šolskem letu učence in mentorje vabimo k umetniškemu ustvarjanju na temo ˝Kakšne barve je svet˝. Pri tem želimo opozoriti na tematiko 100-letnega sosedskega čezmejnega sodelovanja (1919-2019). Nekaj iztočnic:
Kako doživljamo sosede (sosednje države)?
Kakšen občutek je prijateljstvo?
Barvitost in pestrost sveta.

Pri iskanju navdiha za ustvarjanje predlagamo branje knjižice Kakšne barve je svet, avtorice Dese Muck (Mohorjeva založba, 2002). Sodelujoče šole bodo prejele izvod knjige.
Kratka vsebina knjige: Zgodba pripoveduje o dveh malih krtih in njunem potovanju na površje. Uspešno sta prestala nevarnosti in spoznala prijatelje. Srečala sta se tudi z manj prijetnimi stvarmi, kot je strah pred drugačnostjo, priseljevanjem, posmehovanjem in predsodki. Krta sta spoznala, da vsaka žival vidi svet v drugačnih barvah in da pravo barvo sveta vidimo, če pogledamo skozi oči vseh. 
Ustvarjanja se lahko lotite na različne načine. Izberete lahko različne tehnike ustvarjanja, kot so risanje, slikanje, modeliranje…

2. Kdo lahko sodeluje?
Učenci 2.–6. razreda OŠ v skupinah po 4 učence (+/-1 učenec, glede na število učencev v razredu) z mentorjem/mentorico. Za prijavo izpolnite priloženo prijavnico in jo posredujte na elektronski naslov natasa.morsic@goricko.info (Priloga 1  - PRIJAVNICA)

3. Kaj izdelujemo?
Risbe, slike, modele, skulpture, ….
Tehniko izberete sami.
Največja velikost risbe je format (DIN A3 ali 29,7 cm x 42,0 cm).
Največja velikost izdelkov je 30×30 cm.

4. Kako dokumentiramo?
Risbe in slike oddajte v originalu. Risbo označite z imenom ekipe iz prijavnice, npr. OŠ Grad – USTVARJALCI
Tridimenzionalne izdelke fotografirajte (1 fotografija končnega izdelka, velikost najmanj 1024×768 dpi) in pošljite na naslov natasa.morsic@goricko.info. Pripišite ime ekipe iz prijavnice.

Prijavnice (v prilogi) oddajte do 26. oktobra 2018. Izdelke oz. fotografije izdelkov oddajte do 29. marca 2019. Izdelke oddate na sedežu Javnega zavoda Krajinski park Goričko ali jih pošljete na naslov JZ Krajinski park Goričko, Grad 191, 9264 Grad.
Mednarodna žirija (iz vsakega parka 1 član) bo izbrala 3 najboljše izdelke iz vsake države. Avtorje najbolje ocenjenih izdelkov bomo skupaj z mentorji povabili na druženje z vrstniki v NP Raab.
Vabljeni k odkrivanju barv sveta!

Rezultati

V natečaju smo prejeli 84 del iz treh držav (SI 33, AT 42, HU 9). Ker smo iz Krajinskega parka Goričko poleg risb prejeli še skulpture/modele, se je ocenjevalna komisija odločila za ocenjevanje prejetih del v dveh kategorijah. Tako so bila dela razdeljena v "ploskovna dela" (risbe, grafike, mozaiki…) ter modele oz. skulpture. Vse izdelke je 11. aprila 2019 ocenila tričlanska mednarodna žirija v sestavi: Bojana Keršič Ružič (SI), Eveline Schlager (AT) in Kovács Szilárd (HU). Vsa dela smo zbrali v elektronski publikaciji, ki jo najdete tukaj. 

Najboljše ocenjeni izdelki iz Trideželnega parka Goričko-Raab-Őrség so:

SI

1. POŠ Bodonci, mentor Franc Kous, avtorji Rok Durič, Žana Čerpnjak, Živa Čerpnjak
1. OŠ Cankova, mentorica Ivana Šadl, avtorji Anej Koroša, Gal Bagola, Sara Čerpnjak, Špela Vogrinčič, Kaja Trajbar
2. OŠ Kuzma, mentorica Brigita Barbarič, avtorji Anej Kerec, Pria Lesjak, Lana Lipič
2. OŠ Cankova, mentorica  Silvestra Gomboc, avtorji Lan Spačal, Nuša Šadl, Nuša Mihalič, Nadja Nemec, Katja Madjar
3. OŠ Puconci, mentorica Anita Fajs, avtorji Tara Hajdinjak, Tanaja Černi, Iva Horvat
3. OŠ Kuzma, mentorica Brigita Barbarič, avtorji Liza Kisilak, Samo Šarkanj, Thian Rogan, Brina Štertek

AT

1. VS Minihof Liebau, Mentorin: Daniela Pfeifer, Autoren: Sophie Schöndorfer, Rebecca Müller, Naomi, Schrollenberger, Flavio Crnko
2. VS Minihof Liebau, Mentorin; Daniela Pfeifer, Autoren: Samuel Wolf, Armin Wolf, Vincent Ludwig, Sebatian Kink
3. NMS Neuhaus am Klausenbach, Mentorin: Josefin Wagner, Autoren: Anna Sampt, Leona Meitz, Valerie Pfister, Jeniffer Maier

HU

1. Apátistvánfalvi Kéttannyelvű Általános Iskola és Óvoda, Mentor: Horváth Piroska, Autoren: Ésik Anna, Győrfi Vanda, Győrfi Vanesza, Tóth Anna
2. Rábagyarmati Általános Iskola, Autoren: Cséve Anna, Takács Léna, Csuti Napsugár
3. Őriszentpéteri Általános Iskola, Mentor: Zakócs Veronika, Autoren: Batha Elizabet, Jánoskó Ármin, Szabó Fanni, Wind Mátyás

Srečanje nagrajencev v NP Raab

Avtorji najbolje ocenjenih del in njihovi mentorji smo se srečali na šoli v kraju St. Martin an der Raab v Naravnem parku Raab v Avstriji. Gostitelji so za nas pripravili točke, na katerih smo spoznavali gozd, gozdne živali in se preizkusili v spretnostnih igrah. Učenci so hkrati izpopolnili znanje nemškega jezika ter se srečali z vrstniki iz avstrijskih in madžarskih šol. Več fotografij najdete v galeriji. 

Razstava del na gradu Grad 

Likovna dela so bila najprej na ogled na parkovni šoli Josef Reichl Schule in St. Martin an der Raab. Od avgusta naprej so na ogled obiskovalcem gradu Grad na Goričkem.