Cepilni dan starih sadnih sort

Pred središčem za obiskovalce Narodnega parka Őrség v Csákánydoroszló na levem bregu reke Rabe, ki ga najdete na FB pod: Vízi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpont - Őrségi Nemzeti Park, je bil v nedeljo, 19. 3. 2023, cepilni dan. Uprava Narodnega parka Őrség ima lasten sadovnjak v katerem rastejo stare sorte visokodebelnih dreves s katerih režejo cepiče in jih cepijo na sejance "divjih" jablan ali hrušk. Strokovnjaki za cepljenje so po izboru sorte in pred očmi kupca prikazali cepljenje in dali sadiko po zelo ugodni ceni za domov.
 
Dogodek je bil dobro obiskan, kar kaže na velik interes za sajenje dreves, ki so tukaj že stoletja. Ta bodo najverjetneje lažje prenašala podnebne spremembe kot sorte, ki prihajajo iz območij z drugačnimi rastnimi pogoji, imajo nizko rast in plitki koreninski sistem.
 
Središče za obiskovalce v NP Őrség je bilo zgrajeno s sredstvi države. V njem so na interaktivni način predstavljeni vodni ekosistemi in reka Raba. Pred središčem je otroško igrišče in shrambi za kanuje ter kolesa. V gradnji je še šotorišče ob Rabi. Ob središču je vstopna točka za vožnjo s kanujem po reki Rabi, ki je možna na dolžini 5 km. Doživetje vožnje s kanuji po naravni strugi meandrirajoče, neregulirane reke je zagotovo zanimivo. Kraj je samo 50 km ali 52 minut oddaljeno npr. od M. Sobote, pri čemer vodi pot skozi slikoviti Ivánc.
Prevodi ponudbe v slovenščino so v pripravi, vsekakor pa priporočamo obisk v družbi prijatelja/ice, ki govori madžarsko. 
 
Več zanimivosti za doživetja v Trideželnem parku Goričko-Raab-Őrség najdete na zemljevidu.