Zmagovalec akcije NAJ ograček z brajdo v letu 2022

Namen izbora Naj ograček z brajdo, Javnega zavoda Krajinski park Goričko in Goričkega drüjštva za lepše vütro, je spodbuditi gopodinje/ce, da pridelujejo hrano za družino na naravi prijazen način in pri tem skrbijo tudi za videz kulturne krajine, nadaljevanje tradicije, ohranjanje sort ter tudi za ohranjanje živalskih in rastlinskih vrst v Naturi 2000 na območju Krajinskega parka Goričko. Komisija je posebej pozorna tudi na "brajdo" in "lugaš" na vrtu ali ob hiši. Komisija je vrtove ocenila na podlagi naslednjih kriterijev: vključevanje v krajino, skrb za prostoživeče živali, skrb za okolje, pestrost vrst gojenih rastlin, način gospodarjenja, urejenost, splošni vtis.

Na 16. Grajskem bazarju so bili razglašeni rezultati akcije NAJ ograček z brajdo v Krajinskem parku Goričko za leto 2022. V omenjeni akciji je sodelovalo 8 lastnikov, ki imajo ogračeke na Cankovi, v Večeslavcih, Selu, Krplivniku, Doliču, Bodoncih, Domanjševcih in Markovcih.

Po številu točk je tretje mesto v akciji zasedel ograček Ksenije Lülik iz Bodonec, drugo mesto ograček Majde in Edvarda Pocak iz Domanjševec in prvo mesto ograček Mojce Kogovšek iz Markovec.

Na ogračeku Mojčine družine v Markovcih najdemo praktično vse. Pred in ob obnovljeni hiši je zasajen okrasni vrt z raznolikimi trajnicami in grmi, ohranjeno je osrednje dreviščno drevo in urejena brajda za druženje na prostem. Domiselno so dodani vodni motivi. Za hišo je pridelovalni zelenjavni in zeliščni vrt, ki ga negujejo brez kemičnih sredstev. Nad njim je sadovnjak z visokimi sadnimi drevesi starih sort in zasajenimi na novo. Pozorni so na živi svet v travniku, ki ga kosijo tudi tako, da pustijo nepokošen cvetoči pas za žuželke.