Tabla 5, Tábla 5, Board 5

  Slovenščina

 

Strašničin mravljiščar in zdravilna strašnica

Na tabli je prikazana zgodba o razvoju metulja strašničnega mravljiščarja. Metulj na cvetovih zdravilne strašnice odloži jajčeca, iz katerih se razvijejo gosenice. Te so odišavljene tako, da jih mravlje prepoznajo kot svoje in jih nesejo v mravljišče. Tam jih hranijo, dokler se njihov razvoj ne konča in iz mravljišča zleti metulj.

Opis tipne slike:

Na levi strani table so tri slike metulja. Na zgornji sliki je narisana povečava metulja z razprtimi krili, kot bi ga gledali od zgoraj. Krila so modre barve, na njih lahko otipate vzorce, ki so črni: pas ob robu kril in pike.

Pod to sliko je slika metulja iz profila z zaprtimi krili. Tako je videti samo eno krilo, njegovo spodnjo stran. Ta stran krila je kožne barve, na njej so črne pike.

Čisto spodaj je slika istega metulja v naravni velikosti.

Na sredini table je pomanjšana slika rastline zdravilne strašnice. V naravi strašnica zraste do enega metra. Na vrhu lahko otipamo cvetove, po steblih navzdol pridemo do listov. Na dnu rastline lahko otipamo tla, v njih pa povečane rove mravljišča. Na tleh levo od rastline otipamo mravljo, ki nese ličinko v rov. Če sledimo rovu navzdol, pridemo do prvega prostora, kjer lahko otipamo male mravljinčje ličinke in večje metuljeve.  Ko sledimo rovu proti desni, otipamo poznejšo fazo razvoja, kjer so ličinke večje. Rovu sledimo od tam naprej navzgor in pridemo do prostora, v katerem je naslednja faza razvoja- metuljeva buba. Iz bube se nato razvije metulj, kar pa na sliki ni prikazano.

Na sredini desnega roba table je prikazana še povečana mravlja, ki nosi metuljevo gosenico.

 

 Magyar  

 

   English