Kultura na gradovih v dvorcu Rakičan

Rakičan, 8. februar 2020.

Praznovati Prešernov dan v kulturnih spomenikih je posebno doživetje za vse, za tiste, ki so njihovi varuhi in skrbniki in za tiste, ki jih imajo radi in se zavedajo, da če ne ceniš zgodovine in delo prednikov, nisi vreden prihodnosti.

Razstavljavce je obisk prijetno presenetil. Prišlo je veliko domačinov, gostov, sosedov. Morda je bilo krivo lepo vreme, morda dejstvo, da so na praznični dan bila odprta vrata samo v kulturne ustanove in ne tudi v trgovska središča. Morda je bila privlačna predstavitev gradov, ki se povezujejo v skupno ponudbo ob eni cesti gradov ali Castle road z namenom, da se postavijo/mo na skupni zemljevid in obiskovalcem ponudijo/mo svoje zanimivosti, raznolikosti in doživetje podeželja, ki ima zaklade skupne preteklosti iz obdobja gospodovanja zemljiške gospode. Ta je živela v velikih hišah za svoje takrat prestižno ugodje in vendar je nudila tudi obrambo pred turškimi vpadi, dokler zatiranim ni prekipelo.

Danes so to naši spomeniki s kakovostnimi arhitekturnimi, kamnoseškimi in slikarskimi podrobnostmi, ki so jih ustvarili znani in neznani umetniki. Gradovi in dvorci so v boljšem in slabšem stanju, a vendar so priložnost za razvoj kulturnega turizma povezanega z doživljanjem umetnosti, narave, lokalne kulinarike in pijače. Morda je obisk pritegnil čokoladni vikend ali konec tedna na katerem so se predstavile čokoladnice s svojimi umetelnimi, sladkimi dobrotami.

Vsekakor je bila izkušnja primerna za mreženje enih in drugih ljudi, ki bodo v prihodnosti še naprej ohranjali dediščino in skrbeli za kulturno doživetje v kulturnih spomenikih, ki smo jih podedovali in so jih zgradili naši predniki v skupnem srednje-evropskem prostoru in smo jih zato, ker so del naše zgodovine in kulturne preteklosti dolžni ohraniti rodovom za nami.

Besedilo in slika: S.Dešnik